abonneren

Greenpeace deelt groene appeltjes uit bij Apple

Greenpeace gaat groene appeltjes uitdelen bij het hoofdkantoor van Apple in Bunnik. De milieuorganisatie wil graag dat het bedrijf groenere producten gaat maken, zonder gevaarlijke stoffen.

De medewerkers van Apple krijgen een groen appeltje met een boodschap voor de topman van Apple en informatie over de ernstige vervuiling die hun computers en mobieltjes veroorzaken in ontwikkelingslanden.

Op een groot scherm voor de deur van Apple vertoont Greenpeace beelden van de milieuproblemen die afgedankte computers veroorzaken in ontwikkelingslanden, maar ook Apple-reclame met een scherp randje: creatieve ontwerpen van Apple-fans die de campagne van Greenpeace steunen en ook schonere Apples willen.

Terwijl Apple een wereldleider is op het gebied van innovatie en ontwerp, blijft het merk volgens Greenpeace zeer slecht presteren op het gebied van recycling en het terugdringen van gevaarlijke stoffen. Begin april verscheen de nieuwste versie van de Greenpeace Guide to Greener Electronics en Apple stond weer op de laatste plaats, ver achter de andere grote elektronicaproducenten. Sinds de eerste ranglijst in augustus 2006 heeft Apple geen verbeteringen doorgevoerd in haar milieubeleid, terwijl andere grote merken in die periode wel beter gingen presteren.

Naar aanleiding van de opvallend slechte score van Apple heeft Greenpeace in september 2006 een speciale website gemaakt www.greenmyapple.org/nl. Inmiddels hebben meer dan 30.000 Apple-fans Steve Jobs een oproep gestuurd, waarin ze de topman van Apple vragen om zijn milieubeleid te verbeteren. Apple heeft nog niet gereageerd. Op 10 mei houdt Apple in Cupertino, Califormia zijn algemene aandeelhoudersvergadering, waarin Jobs verantwoording aflegt over het Apple-beleid.

In Macs, iBooks en andere Apple-producten zitten nog steeds gevaarlijke stoffen die andere bedrijven niet langer willen gebruiken, zoals broomhoudende vlamvertragers en PVC. Apple zamelt zijn eigen apparaten niet overal in. Wanneer die worden afgedankt, komen ze met name terecht in Azie en Afrika. Daar halen mannen, vrouwen én kinderen - met de hand -de computers uit elkaar, voor het hergebruik van materialen. Iedere dag weer worden ze blootgesteld aan enorme hoeveelheden giftige stoffen.

Als Apple groenere apparaten gaat ontwerpen, gebaseerd op schone technologie, kan recycling minder belastend worden voor mens en milieu in arme landen. Greenpeace wil dat Apple stopt met het gebruik van giftige stoffen, de afgedankte Apple producten terugneemt en op een goede manier verwerkt.

Waar: voor kantoor Apple Benelux, Kosterijland 42 in Bunnik
Tijdstip: woensdag 2 mei 2007 van 7.30 - 10.00 uur

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie