Gratis VPN-app Opera nu ook voor Android

Opera heeft zijn gratis VPN-app uitgebracht voor Android. De applicatie die er eerst al was voor iOS staat nu ook in de Play Store. Maar moet je een gratis VPN nou wel vertrouwen?

Opera kondigde zijn gratis VPN-app eerder dit jaar al aan. Aanvankelijk zou de dienst ingebouwd worden in de browser, maar later werd er ook een iOS-app uitgebracht. Inmiddels staat de Android-app ook in de Play Store.

5 landen

De applicatie maakt het mogelijk om zonder datalimiet via 5 servers te surfen. Eén van de servers staat in Nederland, de andere in Amerika, Canada, Duitsland en Singapore. De app is gratis te gebruiken.

Te mooi om waar te zijn?

Een gratis VPN klinkt vaak te mooi om waar te zijn, en ook in dit geval lijkt er een addertje onder het gras te zitten. Zo verzamelt Opera's VPN informatie over het surfgedrag van gebruikers, bijvoorbeeld anonieme gegevens over welke pagina's worden bezocht en vanaf welke locatie.

Lees ook: 'Is Opera's gratis VPN wel te vertrouwen?'

Onveilig

De VPN lijkt vooral bedoeld voor doorsnee gebruikers die even snel op een openbaar wifi-netwerk willen gaan. Daar biedt de versleutelde verbinding goede bescherming tegen pottenkijkers - maar écht anoniem is de gratis dienst niet. Je kunt daar toch beter een betaalde VPN voor nemen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: opera, vpn