abonneren

Gratis videodienst zorgt niet voor minder p2p

Afgelopen maart ging in de Verenigde Staten Hulu van start. Bij deze videodienst worden gratis streaming video's aangeboden van films en populaire televisieseries. Geld wordt er verdiend met advertenties die de kijkers worden voorgeschoteld. Door de content gratis aan te bieden hoopten tv-producenten als NBC en Fox dat de series minder vaak op BitTorrent-sites zouden belanden. Maar dat lijkt niet te gebeuren.Zo is vorige week in Amerika het nieuwe seizoen van de immens populaire serie Prison Break van start gegaan.
En hoewel miljoenen kijkers de afleveringen bekeken op Hulu, blijft de serie onverminderd populair op diverse torrent-sites.

De verklaring is uiteraard logisch: Hulu is alleen beschikbaar voor wie in de Verenigde Staten woont. Wie buiten de U.S.A. woont en niet maanden (of soms jaren!) wil wachten tot de huidige serie Prison Break ook in zijn land op tv komt, zal zich al snel tot een torrent-site wenden.

Dat blijkt ook uit een steekproef die genomen is. Onderzoekers hebben gekeken naar 250.000 BitTorrent-downloads van Prison Break. Slechts 4% daarvan is naar Amerika gegaan - en in dat opzicht is een site als Hulu dus wel gunstig voor tv-producenten. Top-downloaders waren de Polen (12%), Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada en Nederland.

Een woordvoerder van Fox zei eigenlijk maar twee oplossingen te zien: of het gebruik van torrentsites zou buiten de Verenigde Staten (nog) harder moeten worden aangepakt, of Hulu zou internationaal moeten gaan. Hulu zegt zelf daar hard aan te werken.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: