abonneren

Grapjes in de broncode van MS DOS

Vorige week maakte Microsoft de broncode van MS-DOS en Word openbaar, zodat toekomstige generaties ‘de wortels van de pc’ zouden kunnen begrijpen. Maar deze broncode staat niet alleen vol met serieuze code: er zijn ook de nodige grapjes in verwerkt.

Nederlandse software-ontwikkelaar Leon Zandman besloot de code eens goed na te pluizen en vond de nodige woordgrapjes en scheldwoorden. Zo wordt ene Bill “Shake”Spear aangehaald, is een coded inline geplaatst “because we’re gods” en wordt een gebruiker die het Novell Netwerk gebruikt dom genoemd.

Woordgrapjes en hacks

Leon maakte een Storify aan waar hij alle woordgrapjes en hacks onder elkaar zette. Ook sprak Leon met ex-Microsoft ontwikkelaar David Luebbert, die bij Microsoft werkte als een van de ontwikkelaars van Microsoft Word. Hij reageerde op Leons ontdekkingen in de recent vrijgekomen broncode.

Zelf downloaden

Wil je zelf ook een kijkje nemen? Iedereen kan de broncode van de Microsoft-software nu downloaden vanaf de website van het Computer History Museum. Dat betekent niet dat je de code kunt gebruiken om er vervolgens zelf mee aan de slag te gaan: hij mag niet worden gebruikt voor het maken van afgeleide werken en het auteursrecht blijft bij Microsoft. Het is niet de eerste code die het museum bekend maakt: ook DOS voro Apple II, QuickDraw, MacPaint en Adobe Photoshop zijn openbaar.

Bron: want.nl

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: