abonneren

Grap scholier startte 25 jaar aan computerellende

Het begon allemaal als een grap. Rich Skrenta wilde in 1982 een aantal vrienden in de maling nemen die al eerder in één van zijn grappen waren getrapt. Skrenta bedacht iets waar zijn vrienden zeker weer in zouden trappen. Hij stuurde zijn vrienden een floppy met daarop een computerprogrammaatje dat zichzelf kon opstarten en vermenigvuldigen. Het programmaatje verspreidde zich al snel naareen groot aantalcomputers. Skrenta werd daarmee de eerste persoon in de geschiedenis die een computervirus los liet op de wereld.

In de 25 jaar na het versturen van zijn ‘grap' startte Skrenta een online bedrijf genaamd Topix, werkte hij samen met Netscape aan een webdirectory en schreef hij talrijke computerprogramma's. Ondanks al deze wapenfeiten blijft Skrenta vooral bekendstaan om het rondsturen van het "Elk Cloner"-virus. "Het was een domme grap," aldus de nu 40-jarige Skrenta. "Als ik had moeten kiezen tussen bekendstaan om het versturen van een virus of helemaal niet bekend zijn, dan koos ik voor het eerste. Maar het is wel raar vergeleken met al het andere dat ik heb gedaan."

Skrenta's vrienden wisten dat hij wel eens grappen uithaalde met de floppydisks die hij weggaf waarop computergames en andere software stonden. Veel vrienden wilden geen floppydisks meer van hem ontvangen. Om deze vrienden toch in de maling te kunnen nemen, schreef Skrenta een programmaatje op zijn Apple II-computer. In die tijd was de Apple II de meest gebruikte computer. Skrenta bedacht een programmaatje dat zichzelf kon opstarten en vermenigvuldigen. Skrenta had het eerste ‘boot sector'-virus geschreven.

Het "Elk Cloner"-virus leek niet op de hedendaagse virussen, maar het was wel de voorbode voor alle computerellende die volgde. Tegenwoordig zijn er honderduizenden virussen, misschien wel meer dan een miljoen. Maar het begon allemaal met een grap van een scholier.


Bron: physorg.com

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord