Grafeen, materiaal voor de chip van de toekomst

Andre Geim en Konstatin Novoselov kregen gisteren de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Zij hebben baanbrekend onderzoek verricht naar de eigenschappen van het materiaal grafeen. Grafeen wordt onder andere gezien als het toekomstige materiaal voor halfgeleiders om revolutionaire superchips, aanraakschermen en zonnecellen mee te maken.Grafeen bestaat uit een enkele laag koolstofatomen.

Koolstof kennen we ook als grafiet dat wordt gebruikt in potloden. Een podloodstreep is ongeveer 100 lagen koolstofatomen dik. Grafeen heeft dezelfde structuur als kippengaas. De koolstofatomen vormen een soort honingraatstructuur. Dit maakt het materiaal bijzonder sterk. Zo is het 200 keer sterker dan staal. Grafeen is ook één van de snelste tot nu toe bekende halfgeleiders, 100 keer sneller dan silicium.

Tot nu toe was het maken en gebruiken van grafeen erg moeilijk. De Nobelprijswinnaars hebben een relatief eenvoudige manier gevonden om grafeen te maken. Nu is het aan de halfgeleiderfabrikanten om grafeen op grote schaal te produceren en er chips mee te maken.

Een voordeel van de enkele laag atomen van grafeen is naast de sterkte, dat het voor het oog onzichtbaar is. Dit maakt bijvoorbeeld de toepassing in dunnen displays en zonnecellen heel aantrekkelijk.

Grafeen kan de Wet van Moore, die zegt dat de dichtheid van transistoren iedere twee jaar verdubbelt, nieuw leven in blazen. De maximale dichtheid van transistoren is met de traditionele materialen vrijwel bereikt. Grafeen kan de computerindustrie een flinke zet vooruit geven met snellere en meer temperatuurbestendige transistoren.

Via: Scientias.nl

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten