GPS: Waar kunt u het allemaal voor gebruiken?

© CIDimport

GPS: Waar kunt u het allemaal voor gebruiken?

Geplaatst: 13 februari 2014 - 09:36

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:14

Redactie ID.nl

Dankzij satellieten kunnen we tegenwoordig zo’n beetje alles en iedereen lokaliseren. Hiervoor verschijnen er steeds meer betaalbare gps-ontvangers op de markt. Is uw huisdier een wegloper of woont u ergens waar diefstal schering en inslag is? Met de juiste snufjes spoort u vermiste huisdieren, personen en spullen snel weer op.

Door Maikel Dijkhuizen

Een gps-ontvanger houdt continu minimaal vier satellieten in de gaten. Hierdoor lukt het om de coördinaten van de exacte positie op aarde te berekenen binnen een straal van ongeveer tien meter. De gps- ontvanger geeft deze informatie via internet of het gsm-netwerk door aan uw computer, tablet of smartphone. Op basis van een plattegrondje achterhaalt u simpel de geografische locatie. Een groot voordeel is dat gps wereldwijde dekking heeft waardoor u beveiligde spullen niet zo snel meer verliest. Gps is ook een ideaal hulpmiddel om te voorkomen dat kinderen, ouderen en huisdieren vermist raken. We zetten de interessantste oplossingen op een rij.

GPS: Waar kunt u het allemaal voor gebruiken?-16252924

© CIDimport

PREY - voor smartphones en tablets
Mobiele apparaten zijn erg diefstalgevoelig omdat u ze vaak onderweg meeneemt. Genoeg reden dus om dure smartphones en tablets te beveiligen. Een voordeel is dat mobiele apparatuur tegenwoordig al van zichzelf een gps-ontvanger heeft. Hierdoor hebt u alleen maar een app nodig die de juiste coördinaten naar uw computer verzendt. Hoewel iOS en Android ook eigen lokalisatieprogramma’s aanbieden, werkt de gratis app van Prey erg prettig. U downloadt deze Nederlandstalige applicatie via de App Store of Google Play. Met een gratis account beveiligt u maximaal drie apparaten. Bent u het toestel kwijt, dan logt u in op panel.preyproject. com. U geeft de smartphone of tablet vervolgens op als vermist, waarna u via e-mail een rapport met een plattegrondje ontvangt. Handig is ook dat u met de camera van een smartphone of tablet eenvoudig kiekjes schiet. Wie weet ziet u aan de omgeving waar het toestel is of misschien legt u de dief vast op de gevoelige plaat. Verder kunt op afstand een luid alarm laten afgaan, zodat u gericht naar het verloren apparaat kunt zoeken.

Download Prey voor iOS hier of voor Android hier.

GPS: Waar kunt u het allemaal voor gebruiken?-16252927

© CIDimport

Trax - voor huisdieren en kinderen
Komt uw kat niet meer thuis of is uw (klein)kind te laat voor het avondeten? Dankzij het nieuwe hulpmiddel Trax weet u snel op welke plek u moet zoeken. Dit is een zeer compacte gps-ontvanger van slechts 30 gram. U bevestigt het apparaatje dus gemakkelijk aan de halsband van een huisdier. Via een clip op de achterzijde lukt het ook om de ontvanger aan kleding of een broekriem vast te maken. In de waterdichte behuizing zit naast een gps-chip ook een simkaart, zodat er communicatie met internet mogelijk is. Via een browser of de Trax-app op een smartphone (iOS en Android) volgt u nauwkeurig alle bewegingen van uw geliefde huisdier of (klein)kind. Via aanwijzingen op het scherm van mobiele apparaten vindt u uw dierbaren eenvoudig weer terug. Fijn is dat u met Trax verboden gebieden opgeeft. Als een kind evengoed in een verboden gebied bivakkeert, krijgt u direct een sms’je. Een geruststellende gedachte wanneer u bang bent dat het kleine grut weleens stiekem te dicht bij een drukke weg of rivier komt. Voor de Trax betaalt u 200 euro inclusief tweejarig data-abonnement voor de ingebouwde simkaart. Na deze periode kost de dienst 5 euro per maand.

Trax is te vinden op internet en te downloaden voor iOS of Android.

SPOTX - voor personen en waardevolle spullen

GPS: Waar kunt u het allemaal voor gebruiken?-16252931

© CIDimport


De gps-ontvanger van SpotX is zo klein dat u hiermee eigenlijk alle spullen en personen kunt lokaliseren. Of het nu gaat om kinderen, huisdieren, auto’s, fietsen, scooters of koffers, dit apparaatje is door zijn krappe afmetingen min of meer overal voor geschikt. In de behuizing is een simkaart met 5 euro beltegoed aanwezig. Dit werkt via prepaid, dus een abonnement afsluiten is niet nodig. Als u de locatie van iets of iemand wilt achterhalen, stuurt u een sms’je naar een speciaal telefoonnummer. U krijgt daarna meteen een berichtje terug met een weblink van een plattegrond. Deze url kunt u met iedere smartphone, tablet of computer openen. Het SpotX-apparaat heeft ook een SOS-knop. Verkeert iemand in nood, dan is deze gps-ontvanger in staat om naar maximaal 10 telefoonnummers een sms’je te sturen met de exacte locatie. Bij driemaal indrukken van de SOS-knop verstuurt de SpotX iedere 5 minuten automatisch een sms’je. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat er voldoende beltegoed op de simkaart staat. Verder heeft het apparaat nog een optie in huis om gebiedsafbakening in te stellen. Zodra de ontvanger buiten een aangegeven gebied komt, verstuurt het apparaat een sms-bericht naar de opgegeven telefoonnummers. De SpotX kost inclusief oplader 139 euro.

Kijk voor meer informatie op www.SpotX.eu.

ZORGRIEM - voor kwetsbare senioren
De Zorgriem is een kleine gps-ontvanger die gebruikt wordt om kwetsbare senioren te beschermen. Zorgverleners gebruiken het product bijvoorbeeld om demente bejaarden te traceren. Het apparaatje heeft aan de randen een laagje van rubber om val- en stootschade te beperken. De fabrikant levert bij de gps-ontvanger een oplader en leren hoesje mee. Met het hoesje kunnen gebruikers de Zorgriem eenvoudig aan een broekriem vastmaken. Een belangrijk verschil met de eerder besproken Trax is dat de Zorgriem voornamelijk buitenshuis functioneert. Verder zijn de mogelijkheden beperkter, want tracering is alleen mogelijk in een browser. Via het Zorgriem Portaal opent er een kaartje van Google Maps op uw scherm.

GPS: Waar kunt u het allemaal voor gebruiken?-16252936

© CIDimport



De gps-ontvanger is verkrijgbaar vanaf 375 euro. Daarbovenop komen nog de aanschaf van een simkaart en abonnementskosten voor mobiel internet. Is er een medische indicatie, dan kunt u bij de betreffende zorgverzekeraar informeren of de kosten (deels) gedekt zijn.

Kijk voor meer informatie op www.Zorgriem.nl.

BIKESPIKE - voor fietsen

GPS: Waar kunt u het allemaal voor gebruiken?-16252941

© CIDimport


In grote steden is fietsendiefstal eerder regel dan uitzondering. Het is dan ook een goed idee om uw tweewieler van een onopvallende gps-ontvanger te voorzien. De BikeSpike is hier een mooi voorbeeld van. Dit apparaatje is verstopt achter een bidonhouder. Slim, want dieven zullen de BikeSpike hierdoor niet zo snel ontdekken. Zodra uw fiets is gejat, vraagt u via een app op uw smartphone een plattegrondje op. Met deze informatie helpt u de politie een handje om uw geliefde tweewieler weer terug te krijgen. Nuttig is dat BikeSpike alarmmeldingen verzendt zodra de fiets omvalt of in beweging komt. Door snel te handelen voorkomt u op die manier wellicht diefstal. Deze gps-ontvanger is overigens niet alleen bestemd voor diefstalpreventie. In combinatie met de app legt u namelijk fietsritjes vast en bekijkt u hiervan achteraf de resultaten. De BikeSpike is vanaf het voorjaar van 2014 verkrijgbaar voor 129 dollar. Daarnaast is er een data-abonnement van 5 of 7 dollar vereist.

Kijk voor meer informatie op www.BikeSpike.com.

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten