Googles nieuwe business-plan draait om AI

Google gaat opnieuw een poging doen om alles over je dagelijkse gang van zaken te weten te komen. Het bedrijf presenteerde dinsdagavond onder andere een nieuwe router, een slimme fysieke spraakassistent, en meerdere slimme functies in zijn nieuwe telefoon. Gaat het de zoekgigant dit keer wel lukken om al die informatie goed te verzamelen?

Googles grote presentatie stond dinsdagavond compleet in het teken van AI. Slimme assistenten, apparaten die tegen je praten, handige apps die proactief met je meedenken... De presentatie begon zelfs met de profetische woorden "It's about AI".
 

Assistent

De meeste van de slimme functies draaien om Google Assistent, een recent geïntroduceerde feature die ook in onder andere chat-apps Allo en Duo zit. Assistent moet uiteindelijk actief in je leven komen via je telefoon, maar ook via andere hardware. Het bedrijf introduceerde onder andere een fysiek apparaat dat altijd op de achtergrond meeluistert, en die kan reageren op stemcommando's. Met "Ok Google" roep je de assistent op en kun je vragen stellen, of juist opdrachten geven zoals het afspelen van muziek. Het apparaat doet erg denken aan Alexa, de slimme assistent van Amazon die ook verpakt zit in een fysieke cylinderachtige gadget.

De assistent komt ook voor in de nieuwe telefoons van Google, de Pixels. Daarin speelt de assistent een prominente rol, en niet alleen in de meegeïnstalleerde chat-app. Vanuit ieder scherm is het digitale hulpje op te roepen.
 

Niet helemaal nieuw

Assistent is niet Googles eerste slimme AI

Tot nu toe klinkt dat allemaal niet nieuw in de oren. Veel van de functies hebben we namelijk al een tijdje eerder gezien. 'Assistent' zat namelijk ook al in de chat-app Allo, maar een eerder soortgelijk systeem werd al in Android Marshmallow geïntroduceerd als 'Google Now On Tap'. Dat was op zijn beurt weer een uitbreiding van Google Now, een soort slim homescherm dat automatisch informatie gaf over bijvoorbeeld reistijden en het weer binnen Google. Now On Tap moest zulke informatie kunnen geven over álles wat je deed.

Met 'Assistent' moeten al die initiatieven worden samengevoegd tot één belangrijke functie. Die moet straks in je telefoon zitten, in je huis, en hoewel Google het niet noemde is het niet ondenkbaar dat de feature straks ook in andere diensten als Android Auto komt te zitten.
 

Eerdere assistenten

Het is dus niet de eerste keer dat Google zo inzet op een slimme assistent. Dat is niet zo heel gek: Het bedrijf maakt er geen geheim zoveel mogelijk informatie te willen verzamelen over zijn gebruikers, en daar horen slimme assistenten nu eenmaal bij.

Google moet daar nu echter grotere sprongen mee maken. Het bedrijf ziet nu veel concurrentie ontstaan op het gebied van slimme AI, met Amazons Alexa voorop. Maar ook concurrenten Facebook en Microsoft zijn steeds grotere stappen aan het zetten met eigen slimme assistenten, al zijn Messenger en Cortana nog lang niet zo intelligent als de bedrijven zouden willen.
 

Voor goede AI moet je weten hóé mensen vragen stellen

De manier voor Google om die stap te maken is niet om te leren wát mensen vragen. Dat is door de miljarden zoekopdrachten in de zoekmachine inmiddels wel bekend. Als je een goede, slimme assistent wil maken, dan moet je ook leren hóé mensen iets vragen. Wie de vraag wil beantwoorden hoeveel calorieën er in een banaan zitten, moet weten of mensen zoeken naar "calorieën banaan", of liever naar "hoeveel calorieën heeft een banaan". Dat moet gaan gebeuren met de slimme assistenten van nu.
 

Privacyzorgen

De vraag is hoeveel informatie je Google wil geven. De slimme assistenten komen namelijk wel érg veel over je te weten. Niet alleen de inhoud van je vragen, maar ook wat je dicteert als boodschappen aan je vrienden of wat je nog meer op de achtergrond zegt.

Google weet al (te) veel van je. Wil je echt dat het bedrijf echt altijd naar je gaat luisteren?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten