abonneren

Google's MP3-zoekdienst debuteert in China

Al maanden wordt er druk gespeculeerd over een nieuwe muziekzoekdienst van Google. Het lag voor de hand dat Google iets met digitale muziekdienst zou gaan doen, maar niemand wist precies wat en wanneer.De internetgigant heeft de zoekdienst ontwikkeld samen met de startup Top100.cn. Top100.cn is opgericht door de Chinese basketbalster Yao Ming en zijn zakelijke vriend Ge Chen. De zoekdienst Baidu domineert de Chinese online zoekmarkt. Door de samenwerking met Mings bedrijf wil Google een substantieel marktaandeel bij Baidu weghalen.
Op dit moment heeft Baidu een marktaandeel van ongeveer 65 procent en Google een marktaandeel van 26 procent. Ongeveer 30 procent van Baidu's traffic is afkomstig van gebruikers die naar muziekbestanden zoeken.

De muziekindustrie zit met Baidu in de maag omdat de zoekdienst ook linkt naar illegale muziekbestanden. Google en Top100 werken samen met de muziekindustrie om ervoor te zorgen dat Google's MP3-zoekdienst alleen naar legale bestanden linkt. Google deelt een gedeelte van de advertentie-inkomsten met de platenlabels.

Gebruikers van Google's MP3-zoekdienst kunnen gratis de tracks downloaden. De bestanden zijn niet beveiligd met DRM. Gebruikers kunnen de nummers ook streaming beluisteren en lyrics van de nummers downloaden. Google biedt in samenwerking met China Mobile ook ringtones van de nummers. De muziek is voornamelijk afkomstig van Chinese muzikanten. Het is niet bekend wanneer Google internationale artiesten aan zijn MP3-dienst gaat toevoegen.


Website: www.google.cn/music/ (alleen toegankelijk in China)

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: