Google wordt zelf telecomprovider met Google Fi

Google is in Amerika een eigen telecomprovider geworden. Het bedrijf biedt mobiele abonnementen aan waarbij je alleen betaalt voor wat je verbruikt. Google Fi kost 20 dollar per maand, plus 10 dollar per gigabyte aan data die je verbruikt.
Google heeft (nog) geen eigen netwerk, zoals het dat met Google Fiber bijvoorbeeld wel heeft. In plaats daarvan maakt de internetgigant gebruik van bestaande netwerken van providers als T-Mobile en Sprint.

Disruption

Google Fi, zoals de dienst heet, moet de telecommarkt flink gaan opschudden. Volgens Google zijn bestaande providers veel te conservatief en gaan ze niet met hun tijd mee. Daar moet Fi verandering in brengen. Zo kunnen gebruikers gratis onbeperkt bellen en sms'en, wat zo veel mogelijk via wifi gaat.

Geld terug voor ongebruikte mb's

Je betaalt naast de 20 dollar per maand ook 10 dollar per gigabyte, maar aan het eind van de maand krijg je daarvan terugbetaald wat je niet gebruikt. Google zegt dat een Fi-verbinding automatisch naar het snelste netwerk gaat - of dat nu wifi is of juist 4G.

Met Google Fi kun je bovendien goedkoop roamen in het buitenland. Ook daarvoor betaal je 10 euro per GB, maar daar zit wel een snelheidslimiet van 256Kpb/s op.

Macht

Voorlopig is Google Fi alleen in Amerika te gebruiken, en zelfs daar kun je alleen lid worden met een uitnodiging. De dienst doet wat denken aan Google Fiber, een eigen glasvezelnetwerk dat de internetgigant momenteel uitrolt in Amerika. Fiber wordt door veel klanten geroemd door de gigantische snelheden, maar je kunt je afvragen of het internetbedrijf niet té veel macht krijgt als het al je internetverkeer gaat verzorgen.

Niet naar Nederland

Voorlopig komt Google Fi nog niet naar Nederland, dus kunnen we het helaas niet testen. Sowieso is Google Fi alleen nog te gebruiken met een Nexus 6 (uiteraard van Google zelf), dus verwacht nog niet snel gebruik te kunnen maken van de dienst.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Provider, google fi