abonneren

Google wil getuigen in rechtszaak EU tegen Microsoft

Google gaat aan de Europese Commissie toestemming vragen om belastende verklaringen tegen concurrent Microsoft aan de rechter voor te mogen leggen. De Europese Commissie is bezig met een rechtszaak tegen Microsoft. De softwaregigant wordt ervan beschuldigd dat het zijn monopoliepositie in de browsermarkt misbruikt om concurrerende browsers te dwarsbomen.

Als Google van de Europese Commissie toestemming krijgt dan zal het aan de rechter informatie verstrekken over de achtergronden van de rechtszaak, juridische theorieën waarom Microsoft schuldig is en mogelijke oplossingen die Europa kan implementeren om te voorkomen dat Microsoft de concurrentie blijft pesten.

Google is van mening dat er nog steeds te weinig competitie is in de browsermarkt. Microsoft houdt al jaren innovatie tegen. Doordat Microsofts eigen Internet Explorer is ingebouwd in Microsofts Windows-besturingssysteem - dat door bijna 90 procent van alle computergebruikers wereldwijd wordt gebruikt - heeft Microsoft een oneerlijk voordeel ten opzichte van zijn concurrenten. In de mobiele internetmarkt kan Microsoft zijn Internet Explorer niet koppelen aan een dominant besturingssysteem waardoor de browser in die markt een veel kleiner marktaandeel heeft.

Niet alleen in de browsermarkt misbruikt Microsoft zijn dominante positie. Volgens concurrent RealNetworks misbruikt Microsoft zijn dominante positie ook om concurrerende mediaspelers klein te houden. Tot nu toe moest Microsoft al meer dan twee miljard dollar betalen aan boetes wegens misbruik van zijn monopoliepositie en het nalaten regels van de Europese Commissie op te volgen die moeten voorkomen dat Microsoft zijn positie blijft misbruiken.

Steeds meer consumenten willen dat Europa ook concurrent Apple aanpakt. Apple heeft maar een marktaandeel van rond de tien procent in de computermarkt, maar ook Apple dwarsboomt de concurrentie en houdt zijn Mac OS X besturingssysteem zo gesloten mogelijk voor andere aanbieders van hard- en software.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: