Google wil geen gebruikersgegevens aan Viacom afstaan

© CIDimport

Google wil geen gebruikersgegevens aan Viacom afstaan

Geplaatst: 15 juli 2008 - 08:07

Aangepast: 17 november 2022 - 08:48

Redactie ID.nl

Google en Viacom lijken op een flinke botsing af te stevenen. Viacom eist van Google de logbestanden van YouTube, om te zien hoe vaak Viacom-materiaal op deze site bekeken wordt.

Google en Viacom lijken op een flinke botsing af te stevenen. Viacom eist van Google de logbestanden van YouTube, om te zien hoe vaak Viacom-materiaal op deze site bekeken wordt. De rechter heeft dit verzoek gehonoreerd, maar Google piekert er niet over om de logbestanden af te staan.

Viacom claimt de logbestanden nodig te hebben in zijn rechtszaak tegen YouTube, waarin het een schadevergoeding van $1 miljard van Google eist. YouTube zou zich namelijk schuldig maken aan het beschikbaar stellen van auteursrechtelijk beschermd materiaal, aldus Viacom, eigenaar van onder andere MTV en Comedy Central.

De rechtbank heeft Viacom gelijk gegeven en eist nu van Google dat het zijn logbestanden prijsgeeft, maar privacygroeperingen en YouTube-gebruikers zijn nu verbijsterd en woedend over deze uitspraak. Hun privégegevens (inclusief ip-adressen) zouden namelijk makkelijk te achterhalen zijn aan de hand van de logbestanden. Ook Google zelf heeft zich nu duidelijk uitgesproken over deze kwestie: het bedrijf weigert de logbestanden te overhandigen. Aanvankelijk zou Viacom ingestemd hebben met logbestanden waarin de gevoelige gegevens anoniem gemaakt zouden worden, maar Google zegt dat Viacom hier nog steeds geen overeenstemming over heeft bereikt en zolang dit niet gebeurt, Google de logbestanden ook niet zal overhandigen.

Volgens anonieme bronnen zouden Google en Viacom min of meer een deal hebben over het anoniem maken van gebruikersgegevens, maar is deze deal afgeketst omdat Viacom alle gegevens over de YouTube-medewerkers zou willen zien. Het bedrijf denkt namelijk dat de medewerkers van YouTube zelf auteursrechtelijk beschermde bestanden op de site geplaatst hebben. Google weigert privacygevoelige informatie over zijn werknemers te overhandigen aan Viacom.

Analisten denken dat Viacom met de logbestanden een sterke troef in handen zal hebben in een rechtszaak. Het zou kunnen bewijzen dat YouTube-medewerkers afwisten van de aanwezigheid van auteursrechtelijk beschermd materiaal op de site -- of dat ze er zelfs aan meegeholpen hebben dit materiaal op de site te krijgen. Dat zou betekenen dat YouTube de bescherming van de Digital Millennium Copyright Act kwijt zou raken en op zwart zou gaan, om nog maar niet over een desastreuze financiële schadevergoeding te spreken.

YouTube claimt dat het maatregelen neemt om te voorkomen dat auteursrechtelijk beschermd materiaal op de site terecht komt, maar dat het onmogelijk is om alle bestanden te onderzoeken op hun legaliteit. Daarom bewandelt het de omgekeerde weg: de rechtenbezitters kunnen aangeven welke bestanden in overtreding zijn, waarna YouTube ze weghaalt. Dit stuit tegen het zere been van veel rechtenbezitters, omdat deze procedure ze veel tijd en geld kost. Ze vragen zich af of het ontwikkelen van een goed werkend copyrightfilter echt zo onmogelijk is.

DailyTech

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten