abonneren

Google volgt griep via zoektermen

Google lanceert een nieuw hulpmiddel waarmee de Amerikaanse overheid de verspreiding van de griep in de gaten kan houden. Mensen die bepaalde symptomen hebben, zoeken die vaak op het internet. Flu Trends gebruikt deze zoektermen om indicaties te krijgen waar de griep heerst. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), die zich in de Verenigde Staten van staatswege bezighouden met het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten, krijgen de beschikking over de gegevens.

De deskundigen van Google kijken naar zoektermen die hebben te maken met de griep, waaronder ‘thermometer', ‘griepsymptomen' en ‘spierpijn'. Die woorden zijn ‘een vroeg waarschuwingssysteem', zegt dr. Lyn Finelli van de CDC tegen de website Drudge Report. "De gegevens zijn uitermate snel. Ze konden ons op een dag-tot-dag-basis vertellen hoe de griep zich ongeveer verspreidde door een gebied. Ze liepen ongeveer een week vooruit op ons."

Volgens Google bestaat er geen gevaar voor de privacy. Flu Trends zou gebruikmaken van geanonimiseerde, geaggregeerde tellingen van de zoektermen die elke week in een gebied voorkomen. Maar bloggers zijn bang dat Google te ver ingrijpt in het leven van de burgers. Ze vergelijken Google met de alziende Big Brother uit George Orwells toekomstroman 1984 of waarschuwen: "Google vertelt de overheid wat je zoekt."

Al eerder kwam persoonlijke informatie van Google-gebruikers in handen van derden. In juli besliste de rechtbank dat de zoekgigant al zijn YouTube-logbestanden moest afdragen aan Viacom, eigenaar van Paramount Pictures en MTV. Met de logbestanden wilde Viacom achterhalen hoe vaak zijn filmmateriaal was geraadpleegd in verband met de schending van auteursrechten. Aanvankelijk zouden in de logbestanden de gebruikersnamen en ip-adressen van de betreffende internetters staan. Later kwamen de strijdende partijen overeen zich te beperken tot geanonimiseerde gegevens.


Website: www.google.org/flutrends/

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: