abonneren

Google volgt griep via zoektermen

Google lanceert een nieuw hulpmiddel waarmee de Amerikaanse overheid de verspreiding van de griep in de gaten kan houden. Mensen die bepaalde symptomen hebben, zoeken die vaak op het internet. Flu Trends gebruikt deze zoektermen om indicaties te krijgen waar de griep heerst. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), die zich in de Verenigde Staten van staatswege bezighouden met het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten, krijgen de beschikking over de gegevens.

De deskundigen van Google kijken naar zoektermen die hebben te maken met de griep, waaronder ‘thermometer', ‘griepsymptomen' en ‘spierpijn'. Die woorden zijn ‘een vroeg waarschuwingssysteem', zegt dr. Lyn Finelli van de CDC tegen de website Drudge Report. "De gegevens zijn uitermate snel. Ze konden ons op een dag-tot-dag-basis vertellen hoe de griep zich ongeveer verspreidde door een gebied. Ze liepen ongeveer een week vooruit op ons."

Volgens Google bestaat er geen gevaar voor de privacy. Flu Trends zou gebruikmaken van geanonimiseerde, geaggregeerde tellingen van de zoektermen die elke week in een gebied voorkomen. Maar bloggers zijn bang dat Google te ver ingrijpt in het leven van de burgers. Ze vergelijken Google met de alziende Big Brother uit George Orwells toekomstroman 1984 of waarschuwen: "Google vertelt de overheid wat je zoekt."

Al eerder kwam persoonlijke informatie van Google-gebruikers in handen van derden. In juli besliste de rechtbank dat de zoekgigant al zijn YouTube-logbestanden moest afdragen aan Viacom, eigenaar van Paramount Pictures en MTV. Met de logbestanden wilde Viacom achterhalen hoe vaak zijn filmmateriaal was geraadpleegd in verband met de schending van auteursrechten. Aanvankelijk zouden in de logbestanden de gebruikersnamen en ip-adressen van de betreffende internetters staan. Later kwamen de strijdende partijen overeen zich te beperken tot geanonimiseerde gegevens.


Website: www.google.org/flutrends/

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord