abonneren

Google vindt het wonder wheel uit

Google test momenteel een nieuwe weergave van haar zoekresultaten bij een klein aantal gebruikers. Zowel de grafische weergave als de tekst per zoekresultaat is daarbij grondig herzien. Hiermee is het mogelijk om resultaten te beperken tot recente resultaten, forums, video's en productbesprekingen. Daarnaast is het mogelijk om grotere teksten en afbeeldingen bij de resultaten te tonen. De timing van dit experiment is volgens zoekmachine goeroe Danny Sullivan verre van toevallig. Eerder deze maand kwam Microsofts nieuwe zoekmachine Kumo uit.
Kumo testte daarbij gecategoriseerde resultaten en gaf meer focus aan gerelateerde resultaten. Google zou dat niet kunnen, werd er meteen bij gezegd. Vervolgens deed Steve Ballmer er vorige week vrijdag nog een schepje bovenop door te zeggen dat Microsoft het voordeel heeft ten opzichte van Google dat het bedrijf gemakkelijker kan experimenteren met de zoekresultaten.

Precies op dat moment lanceert Google een aantal nieuwe mogelijkheden in haar zoekresultaten, waaronder het zogenoemde ‘wonder wheel'. Deze nieuwe ontwikkelingen zijn op zichzelf niet heel bijzonder, maar zien er grafisch wel erg vernieuwend uit.

Het Nederlandse zoekmachine marketing bureau Indenty heeft de nieuwe manier van zoeken al getest (klik hier) en de belangrijkste veranderingen beschreven. Wanneer er bijvoorbeeld gezocht wordt op het woord "Enschede" toont Google het wonder wheel met als belangrijkste gerelateerde woorden "vuurwerkramp Enschede" en "University of Twente Enschede". Hierop kan men doorklikken en zodoende verder op zoek gaan naar relevante onderwerpen.

Via Search Suggestions is het mogelijk om op verschillende suggesties door te klikken. Ook kan men snel zien of er nog nieuwe artikelen zijn geplaatst in de afgelopen 24 uur, afgelopen week, maand of jaar. Dit zijn slechts enkele van de vele kleine veranderingen in de zoekresultaten die Google momenteel test.

Zelf de nieuwe functionaliteit testen kan ook. Kopieer onderstaande code naar kladblok, haal daar de harde return tussen TM=1227543998 en :LM weg zodat u één lange link overhoudt. Ga naar de site van Google.com en plak die link in de adresbalk:

javascript:void(document.cookie="PREF=ID=4a609673baf685b5:TB=2:LD=en:CR=2:TM=1227543998
:LM=1233568652:DV=AA:GM=1:IG=3:S=yFGqYec2D7L0wgxW;path=/; domain=.google.com");

Wanneer u nu gaat zoeken, zult u linksboven Show Options zien staan. Door daar op te klikken komt u ondermeer uit bij het wonder wheel.

 

Lukt het niet met de link? Klik dan hier. U komt dan op de site van Google Blogoscoped, waar de link zonder harde return te vinden is.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord