Google: "Viacom misbruikt copyrightwet"

Google heeft via de media gereageerd op de aanklacht van Viacom. Viacom beschuldigt Google van het op grote schaal schenden van zijn auteursrecht.

Viacom eist dat Google duizenden filmpjes van de populaire videosite YouTube verwijdert.

Volgens Google is de actie van Viacom een "aanval op de manier waarop mensen communiceren via het internet en platformen gebruiken waarmee ze het internet kunnen personaliseren".

Google vindt dat Viacom misbruikt maakt van de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA). De DMCA-wet beschermt websites als YouTube doordat websites sinds de wet niet meer bij voorbaat schuldig zijn aan het schenden van auteursrecht wanneer er beschermde content op te vinden is, maar pas nadat de website de content- nadat de rechtmatige eigenaar eerst heeft geklaagd- niet tijdig verwijderd.

Google heeft na klachten van Viacom ongeveer 100.000 videofilmpjes verwijderd. YouTube heeft later een aantal van deze filmpjes weer teruggezet omdat het niet duidelijk was of Viacom wel de rechtmatige eigenaar was. Volgens Google plaatst Viacom de bewijslast bij Google, terwijl sinds de invoering van de DMCA-wet de bewijslast bij de partij ligt die claimt het auteursrecht te bezitten. Google vindt het hypocriet dat Viacom eerst de DMCA-wet steunt wanneer die door het Congres wordt behandeld en dan vervolgens niet die steun in de prakrijk brengt door zelf beter te controleren wanneer zijn auteursrecht wordt geschonden.

Viacom vindt dat Google zich niet achter de DMCA-wet kan verschuilen omdat Google weet dat YouTube-gebruikers massaal content uploaden waar ze niet het auteursrecht op hebben. Wanneer gebruikers weten wat voor content er op YouTube staat, dan moet YouTube dit ook weten. YouTube weet dus dat er ‘illegale' filmpjes op zijn website staan en dan is het de plicht van YouTube om deze te verwijderen en niet eerst te wachten totdat de rechtmatige eigenaar klaagt.

Wanneer de rechter Viacom gelijk geeft dan stelt - volgens Google - de DMCA-wet niks meer voor. ‘User-generated content'-sites zullen dan voortaan alle content moeten controleren of deze wel of niet auteursrechtelijk beschermd is. Omdat dit ondoenlijk is, zal het mogelijk het einde betekenen van websites als YouTube.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten