abonneren

Google verdient aan tikfouten

Volgens een onderzoek gepubliceerd in de New Scientist wordt er heel veel geld verdiend door bedrijven en personen die websites exploiteren met namen die lijken op bekende websites.
Doordat deze sites vol staan met Google ads, zou ook Google hier veel geld mee verdienen.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door Edelman en More van de Harvard Universiteit in de VS, geeft aan hoeveel Google daar mogelijk mee zou kunnen verdienen. Ze hebben veel voorkomende tikfouten gezocht voor 3264 meest populaire .com-websites. De onderzoekers schatten dat elk van deze 3264 top sites rond 280 verbasteringwebsites (typosites) hebben. Vervolgens hebben ze met sofware ongeveer één derde van deze nepsites afgezocht om te bepalen hoeveel opbrengst deze domeinen kunnen genereren.

Ze schatten dat ongeveer 60% van de typosites Google ads hebben. Als Google per bezoeker net zoveel verdient aan advertenties op de typosites, als dat het bedrijf verdient aan advertenties rond zoekresultaten, zou dat op kunnen lopen tot bijna een half miljard dollar.

Deze conclusie is natuurlijk speculatief, maar geeft te denken. Er is zelfs een naam voor het exploiteren van domeinen die lijken op die van bekende merken, namelijk "Typosquatting". Ook worden daar juridische maatregelen tegen genomen. Het brengt consumenten in verwarring en de echte websites leiden er schade door. Edelman heeft zich daarom aangesloten bij een team advocaten die hier actie op ondernemen. Het gaat hem daarbij niet om het geld maar omdat hij vindt dat het moet.

In een reactie zegt een woordvoerder van Google dat zij ads verwijderen van typosquatsites, als de eigenaren van sites behorend aan handelsmerken daar over klagen.

Via: New Scientist

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord