abonneren

Google schaart zich achter opensourcecodec Theora

Google schaart zich achter de opensource videocodec Ogg Theora. De zoekgigant zorgt voor financiƫle steun van het Theorarm-project, dat als doel heeft Theora op het ARM-platform te ondersteunen.
Google lijkt hiermee aan te geven dat het niet al zijn geld op de omstreden Flash- en h.264-codec zet.

Google verraste recentelijk nog vriend en vijand door het gesloten Flash te bundelen met Google Chrome. Toch kijkt Google verder dan zijn neus lang is. Zo is YouTube inmiddels ook beschikbaar zonder Flash, al is er in de html5-implementatie van Google gekozen voor h.264, vermoedelijk vanwege compatibiliteit met Apple's iPhone. De keuze voor h.264 ligt echter lastig bij de voorvechters van de html5-standaard, omdat ook deze codec niet opensource is. Mozilla weigert h.264 in html5 te ondersteunen en zet zijn geld op Ogg Theora.

Dat nu ook Google de deur openzet voor Ogg Theora is goed nieuws voor html5. Als Theora als 'basis'-formaat voor html5 gekozen wordt, zou video in html5 uiteindelijk op alle platformen bekeken kunnen worden. Ogg Theora is niet zozeer technisch de beste codec, maar de codec is eenvoudig te decoden (vereist geen sterke processor) en is vrij en gratis te gebruiken.

Dat Google nu Ogg Theora op ARM gaat ondersteunen is een goed teken aan de wand. Google levert het Android-besturingssysteem voor ARM-processoren en ontwikkelt ook het Chrome OS voor ARM. Ogg Theora zou dan zomaar eens de standaardcodec van deze besturingssystemen kunnen worden.

Webwereld

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie