abonneren

Google moet identiteit Amerikaanse blogger onthullen

Volgens de rechtbank in Tennessee is Google verplicht om de identiteit van één van zijn bloggers te onthullen. De blogger zou zich schuldig maken aan privacyschending en laster; aanvankelijk mocht de identiteit van de blogger nog anoniem blijven, inmiddels wil de rechtbank een naam zien.De rechtszaak gaat om een anonieme blogger die het via Google's Blogger-dienst gemunt heeft op het echtpaar Donald en Terry Keller Swartz. In het weblog wordt dit echtpaar beschuldigd van brandstichting, belastingontduiking en drugsverslaving.
Voldoende reden voor het echtpaar om naar de rechtbank te stappen en een aanklacht in te dienen voor laster en schending van de privacy. Het echtpaar eist ook dat Google, dat het weblog host, de identiteit van de blogger prijsgeeft.

Eerder dit jaar oordeelde de rechtbank dat de blogger tot de definitieve uitspraak anoniem mocht blijven. In de definitieve uitspraak gaat de rechter niet akkoord met laster, maar wel met schending van privacy. Daarom is de rechter van mening dat de identiteit van de blogger onthuld moet worden.

Helemaal rond is deze zaak nog niet; de blogger kan in hoger beroep gaan, waarna het Hof van Beroep zich over de zaak zal buigen. De uitspraak van dit Hof zal forse gevolgen hebben voor de jurisprudentie omtrent de anoniemiteit van webloggers en vrijheid van meningsuiting. Google zelf heeft zich nog niet over deze zaak uitgesproken.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: