abonneren

Google Mail wordt Wave

Google wil email heruitvinden. Het Gmail van de toekomst gaat er heel anders uitzien. Gisteren onthulde Google op zijn I/0 congres Google Wave, dat later dit jaar wordt gelanceerd.Het Gmail van de toekomst doet een beetje denken aan een kruising tussen Microsoft Outlook en iTunes. Google wil namelijk allerlei diensten die we nu nog gescheiden op het net gebruiken, zoals email, instant messaging, het delen van foto's en sociale netwerken, samenvoegen. Google werkt er al sinds 2004 aan vanuit Sydney.
Het project werd opgestart door Lars Rasmussen en zijn broer Jens, die Google Maps hebben ontwikkeld. Die vinden email en instant messaging eigenlijk maar heel ouderwets. Ze zijn afgeleid van de brief en de telefoon. Daar moet dus meer mee te doen zijn.

Google Wave heeft wat van Twitter, Friendfeed en Facebook. In de toekomst ga je veel meer communiceren met groepen dan met individuen. En net als bij Twitter kun je als het zo uitkomt ook iemand apart nemen. Meesturen van bijlagen is ook niet meer nodig, want die documenten deel je online, individueel of met anderen. Het ouderwetse email gaat dus verdwijnen.

Wie in Wave een berichtje tikt kan besluiten aan wie het bericht gericht wordt. Mocht de persoon online zijn dan kan ook gelijk - in het mailvenster! - een live conversatie worden opgezet. Anders dan bij instant messaging nu, ziet de ander ook gelijk wat er geschreven wordt, hoewel die functionaliteit kan worden uitgezet.

Google wil dat ontwikkelaars met Wave aan de slag gaan. En dus gaat Google APIs (application programming interfaces) ter beschikking stellen aan programmeurs. In die zin zal Wave zoiets moeten worden als Facebook, waarvoor allerlei applicaties worden ontwikkeld. 

Wave moet later dit jaar live gaan. Maar Google houdt de technologie niet voor zichzelf. Het platform zal open source worden, zodat ook anderen hun eigen Waves kunnen ontwikkelen.

Zie de uitgebreide demonstratie op You Tube.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie