abonneren

Google maakt webvideocodec open source

Google zet een grote stap door zijn VP8 videocodec open source te maken. Een nieuw WebM open source project zal de benodigde codecs gratis ter beschikking stellen voor gebruik in gratis en commerciële video.Google zet een grote stap door zijn VP8 videocodec open source te maken.
Een nieuw WebM open source project zal de benodigde codecs gratis ter beschikking stellen voor gebruik in gratis en commerciële video.

Google heeft een grote schare aanhangers gevonden bij bedrijven die de nieuwe videostandaard gaan ondersteunen. Grofweg zijn dit alle bedrijven die niet bij de h.264 coalitie behoren. Participanten zijn onder andere browserfabrikanten Mozilla en Opera en Adobe. Op hardware gebied zijn dat AMD (ATI), Nvidia, ARM, Freescale, Marvell, TI en Qualcomm.

WebM combineert de door Google met het bedrijf ON2 Technologies aangekochte VP8 video codec met de Vorbis audio codec (ogg) een Matroska multimedia container. WebM zal niet alleen als HTML5 onderdeel voor YouTube worden gebruikt en zal door minstens drie van de top vijf webbrowsers ondersteund worden. Adobe zal er met Flash voor zorgen dat ook de andere browsers web WebM ondesteuning krijgen. Dit maakt dat de nieuwe WebM standaard grote kans maakt om een universele webvideostandaard te worden.

Microsoft op haar beurt heeft aangekondigd dat ze er voor zal zorgen dat Internet Explorer 9 de WebM video zal ondersteunen mits de gebruiker zelf de benodigde codecs op de pc installeert. Microsoft heeft eerder aangekondigd de h.264 codec volledig voor HTM5-toepassingen te zullen integereren in de nieuwe browser. De enige die nog niet gereageerd heeft is Apple. Of Apple de door Google gepromote standaard zal ondersteunen in de Safari browser en het iPhone besturingssyteem is nog de vraag. 

Via: BetaNews

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: