Google lanceert zoekmachine voor broncode

Google komt met een zoekmachine die alleen is bedoeld voor programmeurs en ontwikkelaars. De Google Code Search moet hen helpen bij het vinden van broncode om bestaande of nieuwe software te verbeteren. De nieuwe variant van de marktdominante zoekmachine moet miljarden regels aan broncode doorspitten om brokken herbruikbare code vindbaar te maken. Productmanager Tom Stocky van Google verklaart dat dit probleem tot op heden nauwelijks is aangepakt. "Het is zeer moeilijk om referenties voor dit soort data te vinden."

Google gebruikt hiervoor dezelfde geautomatiseerde aanpak die het reeds gebruikt voor het doorspitten van het World Wide Web, maar ook van nieuwsgroepen, beeldmateriaal, video en boeken. De broncode-zoekmachine moet zowel professionele programmeurs als hobbyisten verder helpen. Zij kunnen specifieke programmeertermen en -talen aangeven als zoekcriteria, maar ook bepaalde licentievoorwaarden. Laatstgenoemde moet vervuiling van open source-software voorkomen en het gevaar van rechtszaken om patentenschendingen afwenden. 


De zoekmachine is oorspronkelijk ontstaan als intern middel voor Google's eigen programmeurs. Die zochten aanvankelijk in de code van het bedrijf, maar dat is later uitgebreid naar publieke broncode. Nu is de hele zoekmachine publiekelijk beschikbaar. Vooralsnog is de site niet voorzien van advertenties, maar dat kan volgens productmanager Stocky veranderen als de code-zoekmachine erg populair blijkt.


Bron: Computable

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: