abonneren

Google lanceert eigen internetbrowser

Google lanceert vandaag zijn eigen open-source webbrowser. De browser moet gaan concurreren met Microsofts Internet Explorer en Mozilla's Firefox. De browser is ontworpen om optimaal gebruik te maken van de volgende generatie multimedia-webapplicaties.Google zag dat de huidige generatie webbrowsers is ontworpen om tekst en afbeeldingen te tonen, maar niet goed geschikt zijn voor het tonen van online audio en video. Omdat steeds meer online diensten gebruikmaken van multimedia besloot Google zijn eigen browser te ontwikkelen. Google heeft zijn multimedia-browser 'Chrome' genoemd.


Ontwikkelaars van Google hebben leentjebuur gespeeld bij een aantal open-source projecten, waaronder Apple's WebKit en Mozilla's Firefox-browser. Ook Chrome zal compleet open zijn voor externe ontwikkelaars.

Chrome is ontworpen voor snelheid en veiligheid. Google gebruikt een nieuwe engine om interactieve JavaScript-code in te laden genaamd V8. Deze engine is geoptimaliseerd voor de volgende generatie multimedia-applicaties. Google wilde niet een nieuwe browser ontwikkelen, maar een modern platform voor webpagina's en online applicaties.

Net als andere browsers toont Chrome webpagina's in tabbladen. Webapplicaties kunnen geopend worden in een apart venster. Volgens Google zit er in Chrome een aantal functies waardoor de browser veiliger en stabieler is dan andere browsers. Chrome heeft onder andere een privacy-modus waarmee gebruikers een "incognito"-venster kunnen openen. Niets van wat er in dat venster wordt getoond, wordt bewaard op de computer. Een gebruiker kan in dit "geheime"-venster alleen webpagina's die hij heeft ge-bookmarked bekijken.

Vandaag brengt Google een testversie van Google Chrome uit voor Windows-gebruikers. De internetgigant werkt aan versies voor Apple- en Linux-gebruikers.

Recentelijk lanceerde Microsoft versie 8 van Internet Explorer. Internet Explorer heeft een marktaandeel van ongeveer 75 procent, gevolgd door Firefox met 17 procent. Apple's Safari-browser staat op de derde plaats. Ondanks dat Google een concurrent lanceert, blijven Google en Mozilla met elkaar samenwerken.


Chrome stripboek: www.google.com/googlebooks/chrome/
Meer informatie: Googleblog
Download (later op de dag): www.google.com/chrome/

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: