abonneren

Google laat neuraal netwerk eigen encryptie verzinnen

Google heeft een AI-netwerk geleerd om zijn eigen encryptie te schrijven. In een paper schrijven onderzoekers van het bedrijf dat drie neurale netwerken uit het Google Brain-project hun eigen versleuteling opstelden tijdens een experiment.

Het paper is inmiddels gepubliceerd op arXiv, maar dat betekent niet dat de encryptie makkelijk kan worden nagemaakt.
 

Deep learning

Het gaat om een onderzoek van Brain, een onderdeel van Googles moederbedrijf Alphabet dat zich bezig houdt met deep learning. De divisie probeert computers zelf te laten leren en denken via een eigen neuraal netwerk.
 

Neurale netwerken

Google testte het encryptie-experiment met drie verschillende neurale netwerken. Het ene netwerk moest een bericht naar het andere versturen zonder dat het derde netwerk dat bericht kon aflezen. Aanvankelijk werd de cipher nog makkelijk vertaald door het derde netwerk, maar na zo'n 15,000 pogingen kon het laatste netwerk nog slechts 8 van de 16 bits decoderen waar het oorspronkelijke bericht uit bestond.
 

Encryptiemethodes

Interessant aan het experiment is dat niet na te gaan is welke encryptiemethode precies wordt gebruikt door de computers. Daarom is ook niet te controleren hoe goed die encryptie is, of in de toekomst nog kan worden. Het onderzoek tussen de computers ging over een bericht dat uit alleen maar 1'en of 0'en bestond, en kan op die manier makkelijk worden gekraakt met brute-force.

Google plaatst dan ook de kanttekening dat het nog lang gaat duren voordat zelf-ontwikkelde encryptie door computers op hetzelfde niveau als dat van mensen zit. Maar de eerste stap is inmiddels gezet.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: google, deep learning, machine learning, google brain

Laatste Vacatures