abonneren

Google komt met besturingssysteem: Chrome OS

Google ontwikkelt een eigen besturingssysteem voor pc's. Negen maanden na het verschijnen van de Google Chrome browser komt Google met een plan voor het Chrome OS. Het besturingssysteem wordt een natuurlijke uitbreiding van de Chrome browser. Google ziet dit als een herontwerp van wat een besturingssysteem zou moeten zijn. Google Chrome OS is een open source besturingsysteem, dat in eerste instantie bedoeld is voor Netbooks. Het is een licht besturingsysteem, dat de basis functionaliteit biedt voor het gebruik van een computer en het leven op het web.
Eenvoud, snelheid en veiligheid, zijn de belangrijkste eigenschappen van het Google Chrome OS. Het ontwerp richt zich op snel starten, om snel binnen een paar seconden op het web te komen. Het gebruikersinterface is minimaal en gericht om buiten beeld te blijven. De gebruiker beweegt zich vooral op het web. Net als bij de Chrome browser gaan de ontwerpers terug naar basis door de onderliggende beveiliging van het besturingssysteem opnieuw te ontwerpen, zodat u als gebruiker niet met virussen, malware en veiligheids-updates geconfronteerd wordt. Het moet gewoon werken!

Later dit jaar zal Google de broncode vrijgeven. Netbooks voorzien van het Google Chrome besturingsysteem zullen in de tweede helft van 2010 beschikbaar komen. Er zijn al gesprekken met partners en Google zal met de open source gemeenschap in contact treden om hun visie te delen en te zorgen dat iedereen begrijpt wat de bedoeling is.

Google Chrome OS is geschikt voor het X86- zowel als het ARM-processor platform. Google zal met verschillende oem-fabrikanten samen netbooks uitbrengen volgend jaar. De architectuur is eenvoudig: Google Chrome draait in een nieuwe windowsschil boven op een Linux kernel. Voor de applicatieontwikkelaars is het web het ontwikkelplatform. Alle  web-toepassingen zullen er op werken en nieuwe toepassingen kunnen worden ontwikkeld, door een favoriete web-technologie te gebruiken. Bovendien werken deze toepassingen niet alleen op het Google Chrome besturingssysteem, maar op iedere standaard browser op Windows, Mac en Linux, waardoor er een enorme gebruikersbasis ontstaat ongeacht het platform.

Google Chrome OS is een nieuw project los van Android. Android is ontworpen voor verschillende apparaten, van telefoons tot set-top-boxen tot netbooks. Google Chrome OS  is bedoeld voor mensen die de meeste tijd op het web doorbrengen en is ontworpen voor computers van kleine netbooks tot grote desktopsystemen. Daar waar de beide besturingsystemen elkaar overlappen, zal de vrije keuze de innovatie stimuleren waar iedereen, inclusief Google, van kan profiteren.

Met het Google OS heeft Google goed geluisterd naar de duidelijke boodschap van de gebruikers. Computers moeten beter worden. Geen tijd verspillen met opstarten van de computer. De computer moet net zo snel blijven als hij was bij aanschaf. Opgeslagen gegevens moeten overal beschikbaar zijn, de gebruiker moet zich niet druk hoeven maken over het kwijt raken van de computer of het vergeten van het maken van een back-up. Nog belangrijker, niemand wil uren besteden aan het configureren van de computer, bij het aansluiten van ieder nieuw stuk hardware en steeds maar terugkomende software updates.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: