abonneren

'Google kan beveiligings-code Android veranderen'

Google kan de schermbeveiliging van de meeste Android-toestellen van een afstandje veranderen of zelfs uitschakelen. Daarmee kan Google aan opsporingsdiensten toegang verlenen tot de info op een toestel.
Na de aanslagen in Parijs laait de discussie over encryptie van telefoons (ten onrechte) weer op, en meerdere politici en juristen pleiten nu voor toegang tot apparaten via achterdeurtjes in software. Met name Android en iOS zijn daar belangrijke doelwitten van.

Opsporing

Nu heeft een hooggeplaatste Amerikaanse Officier van Justitie gezegd dat er wel degelijk zo'n achterdeur in Android zou zitten. Google zou namelijk van een afstandje de pincode van een toestel kunnen veranderen, zo blijkt uit een rapport (PDF). Daarmee zouden opsporingsdiensten de informatie op het toestel kunnen bekijken, zoals foto's, emails, en chatberichten.

Versleuteling

Dat geldt volgens het rapport alleen voor apparaten waarvan de harde schijf niet is versleuteld. Volledige schijf-encryptie is een optionele feature in Android Lollipop die door de gebruiker zelf moet worden ingeschakeld.

Marshmallow

Met Android 6 Marshmallow wordt die volledige schijfencryptie wel standaard. Gebruikers krijgen dan nog steeds de optie om een schijf te ontsleutelen, maar dat wordt optioneel en zal door lang niet iedereen worden gedaan. Er zijn ook al een aantal toestellen met Lollipop waarop schijfversleuteling standaard aan staat.

Op iOS staat die schijfversleuteling ook standaard aan wanneer gebruikers een pincode hebben ingesteld op hun toestel. Dat betekent dat niemand, inclusief Apple, de informatie van een toestel kan lezen. Het rapport gaat niet in op de mogelijkheden van het encryptie-omzeilen bij Windows Phone- en Blackberry-toestellen.

Google heeft nog geen reactie gegeven op de aantijgingen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Android, google, Encryptie

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord