abonneren

Google investeert 10 miljoen dollar in groene energie

In april vorig jaar kondigde Google aan dat het een grootscheepse zonne-energiecentrale bij de Google Campus ging neerzetten, en eind vorig jaar werd bekend dat het bedrijf ook geld zou gaan pompen in andere projecten die op een groene manier energie kunnen opwekken.
Dat is nu gebeurd: er gaat ruim 10 miljoen dollar naar twee bedrijven die geothermische energie kunnen opwekken.

Geothermie (of aardwarmte) is, aldus Wikipedia, "energie die kan ontstaan door het temperatuurverschil tussen de aardoppervlakte en diep in de aarde gelegen warmtereservoirs. Deze aardwarmte kan ingezet worden voor de winning van energie." Het bekendste voorbeeld zijn waarschijnlijk de stoomgeisers.

Het geld van Google gaat naar een relatief nieuwe techniek, Enhanced Geothermal Systems (EGS). Daarbij wordt diep in de aarde geboord tot waar lagen van zeer hoge temperatuur bereikt worden. Daarna wordt er water in gepompt, wat weer stoom oplevert waarmee elektriciteit opgewekt kan worden.

Grote voordeel van EGS is dat het niet voorbehouden is aan plekken waar de aardwarmte makkelijk te bereiken is (denk aan vulkanische of geisergebieden). "Wanneer je diep genoeg boort, kom je overal ter wereld heet gesteente tegen," zegt een woordvoerder.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: