abonneren

Google integreert Flash in Chrome

Google gaat in de toekomst zijn Chrome-browser standaard uitleveren met een Flash-plugin. De reden hiervoor is niet moeilijk te bedenken: Google bezit YouTube, de grootste Flash-gebaseerde videosite ter wereld.
De stap van Google is een doorn in het oog van voorstanders van html5.

Zowel Google als het Chromium-team, dat de engine van de webbrowser ontwikkelt, zeggen volledig achter Adobe's Flash te staan. Dit maakt een einde aan de hoop die voorstanders van de html5-standaard hadden. Zij hoopten namelijk dat Google ook af zou stappen van Flash en voor een opensource videocodec zou kiezen. Het Chromium-team kaatst de bal terug: er is nog steeds geen definitief anwoord over hoe plugins in html5 zouden moeten werken, iets waar Mozilla al eerder over aan de bel trok.

Mozilla heeft gekozen voor een nieuwe oplossing om oude, onveilige plugins toch te kunnen blijven draaien in een webbrowser. Onder codenaam Pepper draaien plugins in aparte threads, die compleet los staan van de browser en renderer. Hierdoor zouden beveiligingsproblemen van plugins als Adobe Flash tot het verleden moeten horen.

Google is een groot voorstander van deze methode en hoopt dat hiermee de negatieve discussie rondom het Flash-formaat zal verstommen. De eerste developer builds van Chrome waar de Flash-plugin in geïntegreerd is, zal het probleem overigens nog niet helemaal oplossen. De Flash-plugin in Chrome 5 wordt weliswaar in een apart proces gedraaid, maar niet in een beschermde. Google gaat nu met Adobe en Mozilla samenwerken om de plugin-architectuur helemaal waterdicht te krijgen.

De beslissing van Google valt ook om een tweede reden slecht in de industrie. Google is altijd een groot voorvechter van open standaarden geweest en daarom past juist het gesloten Flash-formaat eigenlijk niet bij de zoekgigant. Google stapte als eerste over op een html5-compatibele renderengine, maar doet volgens velen door de integratie met Flash nu weer een stap achteruit. Google zelf beweert dat het Flash-formaat wel open is, maar dat de techniek alleen nooit gecertificeerd is door een standaardenorganisatie. Google vindt het belangrijker dat Flash nog steeds de defacto standaard voor webvideo is.

Wie Chrome met Flash wil proberen moet de laatste developer build downloaden en Chrome starten vanaf de commandoprompt met de switch --enable-internal-flash.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord