abonneren

Google gaat persoonlijke gegevens verwijderen

Google heeft zijn beleid voor het opslaan van persoonlijke gegevens aangepast.
De zoekgigant gaat de logs van de zoekresultaten van zijn gebruikers na 18 tot 24 maanden anoniem maken.

Elke keer dat een gebruik via Google naar iets zoekt, wordt er in een database een aantal persoonlijke gegevens opgeslagen zoals het trefwoord waarop is gezocht, het IP-adres van de computer en bepaalde informatie die in cookies worden opgeslagen. Op dit moment bewaart Google deze persoonlijke gegevens onbeperkt, maar met in gang van het nieuwe beleid gaat Google de data na een bepaalde tijd ‘anonimiseren' om de privacy van zijn gebruikera beter te beschermen.

Na 18 tot 24 maanden verwijdert Google de laatste acht cijfers van het IP-adres van de gebruiker. De rest van het IP-adres blijft echter intact en een slimme overheid kan nog steeds op basis van deze getallen uitvinden waar de gebruikte computer staat en welke provider internettoegang heeft gegeven. Volgens een woordvoerder van Google biedt het nieuwe beleid dan ook geen garantie dat een overheid niet meer de gebruiker kan achterhalen, maar voegt het wel een extra laag toe die de privacy van de gebruiker beter beschermt.

De Amerikaanse overheid zet Google en andere zoekmachinebedrijven onder druk om de zoekactiviteiten van alle gebruikers op te slaan. Volgens de Amerikaanse overheid is dit nodig voor de veiligheid van het land. Privacyadvocaten willen juist dat zoekmachinebedrijven helemaal geen persoonlijke gegevens van de gebruikers opslaan.


Meer informatie
: Google Log Retention Policy FAQ (pdf)

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: