abonneren

Google: ''Er is niet zoiets als complete privacy''

Volgens Google heeft zijn Street View-dienst niet de privacy van een stel uit Pittsburgh geschaad. De man en de vrouw hebben Google voor de rechter gesleept omdat hun huis is te zien op een straatfoto.Google zegt dat hun privacyclaim ongegrond is omdat hun huis door elke toevallige voorbijganger die door de straat loopt is te zien. De zoekgigant doet de opmerkelijke uitspraak dat door de moderne satellietfoto-technologie er niet meer zoiets bestaat als complete privacy.

"Het stel leeft in de 21ste eeuw, in de VS, waar elke stap op eigen grond niet meer door de wet gezien wordt als landloperij. Tenzij de eigen grond is afgeschermd met een duidelijk zichtbaar hek, deur of waarschuwingsbord. Maar iedereen mag naar het hek, de deur of het bord lopen en een huis bekijken zonder dat ze dan de wet overtreden", aldus een woordvoerder van Google.

Aaron en Christine Boring beschuldigen Google van "roekeloos gedrag" doordat de Street View-auto over privégrond reed, een foto maakte van hun huis en deze foto's publiceerde op het internet. Volgens het stel hebben ze mentale schade opgelopen en nam door de foto's de waarde van hun huis af. Het stel wil een schadevergoeding van meer dan $25.000.

Google maakt tevens bezwaar tegen de manier waarop de Borings hun "probleem" hebben aangekaart. De zoekgigant ging niet zo ver door expliciet te zeggen dat de twee proberen om geld uit de zak van Google te kloppen. Toen het stel de foto's van hun huis ontdekte op het internet hadden ze ook een verzoek kunnen indienen om de foto's door Google te laten verwijderen. De Street View-dienst biedt deze mogelijkheid. In plaats daarvan besloten ze om gelijk een rechtszaak tegen de zoekgigant aan te spannen. Google vindt het ook raar dat de mentale schade hebben opgelopen door de foto op Street View terwijl foto's van hun huis al op internet stonden. Ook is het vreemd dat het stel een publieke rechtszaak aanspant waardoor nog meer mensen de foto van hun huis zullen zien.

Google is niet bereid om een schadevergoeding aan de Borings uit te betalen. De zoekgigant vraagt aan de rechter om de hele rechtszaak van de hand te wijzen omdat ze beschuldigingen ongegrond zijn. Google wil ook geen precedent creëren waardoor ze iedereen wiens huis te zien is op Street View geld moeten geven.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: