Google Earth: Digitale wereldbol op uw pc

© CIDimport

Google Earth: Digitale wereldbol op uw pc

Geplaatst: 28 september 2011 - 11:52

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:23

Redactie ID.nl

Bent u nieuwsgierig naar de omgeving van uw vakantiebestemming of vindt u topografie leuk? Dankzij Google Earth verkent u elk gebied op aarde aan de hand van schitterende satellietfoto’s. U ‘vliegt’ rechtstreeks naar mooie steden of gluurt even op een tropisch eiland. Met versie 6 kunt u zelfs inzoomen tot op straatniveau!

Google Earth: Digitale wereldbol op uw pc-16474182

© CIDimport

Google Earth is een virtuele atlas op uw systeem. Werkelijk elk deeltje van de wereld is in kaart gebracht. Het is niet alleen een handig hulpmiddel om een kijkje te nemen in allerlei gebieden, maar er is ook veel aanvullende informatie aanwezig. Zo ziet u precies met welke projecten organisaties van goede doelen zich momenteel bezighouden en u bekijkt hoe steden er vroeger uitzagen. Naast de aarde, heeft Google ook de maan en planeet Mars in beeld gebracht. Verder is het leuk om door verschillende (Nederlandse) wijken te zwerven. U ‘wandelt’ met de nieuwste versie van het programma namelijk moeiteloos door straten, omdat er ondersteuning is voor Street View.

Rondje om de wereld

U downloadt de atlassoftware vanaf www.earth.google.com. Er is ondersteuning voor Windows, Mac OS X en Linux. Ook voor verschillende mobiele apparaten is de software beschikbaar, zoals iPhone, iPad en Android-toestellen. Een vrije schijfruimte van 2 GB of meer is aanbevolen. Daarnaast hebt u een redelijke processor en videokaart nodig om het programma zonder beperkingen te gebruiken. Het startpunt in Google Earth is een digitale wereldbol.
In het linkerdeelvenster ziet u het onderdeel Zoeken staan. Hiermee vindt u simpel geografische locaties door een trefwoord te typen. U vult bijvoorbeeld een adres, plaats, land of bedrijfsnaam in. Ook met globale termen komt u een heel eind. Typ maar eens een onderwerp waarin u geïnteresseerd bent in combinatie met een plaatsnaam, bijvoorbeeld ‘musea Amsterdam’ of ‘hotels New York’. De resultaten verschijnen in het linkerdeelvenster. U klikt op uw favoriete bestemming om de bijbehorende plattegrond weer te geven. Het is leuk om achtereenvolgens verschillende locaties verspreid over de wereld op te zoeken, omdat een virtuele reis met lange afstanden er zeer fraai uitziet. Bent u niet op zoek naar een specifieke plek? U kunt natuurlijk ook gewoon een beetje rondkijken. Houd de  linkermuisknop ingedrukt en beweeg met de cursor over de wereldbol om deze te draaien. Dubbelklik op de kaart om in te zoomen. Als alternatief gebruikt u de navigatieknoppen aan de rechterkant.

Flexibele kaart

U beslist zelf welke informatie u op de kaart wilt zien via het onderdeel Lagen. U kunt onder meer de opties Internationale grenzen, Wegen, Luchthavens, YouTube en Foto’s activeren. Er zijn ook bijzondere lagen aanwezig. Zo bekijkt u in welke gebieden organisaties van goede doelen actief zijn, zoals Unicef, Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds. U leest uitgebreid welke problemen deze organisaties willen oplossen. Andere interessante lagen zijn Foto’s van de aarde door astronauten, Aardbevingen, Vulkanen en Scheepswrakken. Probeer ook de laag Het oude Rome in 3D eens, waarmee u vijfduizend oude gebouwen bekijkt. U ziet hoe Rome er in de Klassieke Oudheid ongeveer uitzag (320 jaar na Christus). Over elk gebouw leest u extra informatie. Overigens moet u de 3D-modellen wel eerst downloaden.
Liefhebbers van geschiedenis vragen gemakkelijk historische kaarten op in Google Earth. Mits er beeldmateriaal uit het verleden beschikbaar is, ziet u een oud jaartal in de statusbalk staan. Klik daarop om te zien hoe het betreffende gebied in de afgelopen jaren is veranderd. Met de schuif-regelaar selecteert u eventueel een andere datum.

Straten verkennen

U kunt met Google Earth heel ver inzoomen. In stedelijke gebieden zijn veel gebouwen, bruggen, bomen en fonteinen als 3D-model te bewonderen. Zorg er dan wel voor dat de laag 3D-gebouwen is aangevinkt. U verkent op die manier bijvoorbeeld het Muiderslot of het Koninklijk Paleis Amsterdam. Veel gebieden zijn toegankelijk in de Street View-weergave. Google heeft grote delen van de wereld namelijk in 360-graden panoramafoto’s vastgelegd, waardoor u op straatniveau rondkijkt. De meeste straten en wegen in Nederland zijn op deze wijze gefotografeerd. Ook van enkele bijzondere locaties zijn er 360-graden kiekjes gemaakt, zoals het Binnenhof, de boulevard in Scheveningen, de Efteling en het PSV-stadion. Als Street View op uw kaart beschikbaar is, ziet u rechts Muiderslot of het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Veel gebieden zijn toegankelijk in de Street View-weergave. Google heeft grote delen van de wereld namelijk in 360-graden panoramafoto’s vastgelegd, waardoor u op straatniveau rondkijkt. De meeste straten en wegen in Nederland zijn op deze wijze gefotografeerd. Ook van enkele bijzondere locaties zijn er 360-graden kiekjes gemaakt, zoals het Binnenhof, de boulevard in Scheveningen, de Efteling en het PSV-stadion. Als Street View op uw kaart beschikbaar is, ziet u rechts tussen de navigatieknoppen een oranje poppetje staan. U versleept dit pictogram naar de straat die u wilt weergeven. Aan de blauwe markering op de kaart ziet u welke gebieden Google heeft gefotografeerd. Merk op dat het perspectief verandert. U kijkt immers niet meer naar de wereld vanuit de lucht, maar u bevindt zich in een virtuele straat. Om uzelf te verplaatsen, dubbelklikt u in de gewenste richting.

Routes en rondleiding opnemen

Wanneer u bepaalde geografische plekken wilt onthouden, voegt u een Plaatsmarkering toe. U vindt deze optie in de werkbalk. Er verschijnt een verplaatsbare gele punaise op de kaart. U koppelt desgewenst een beschrijving aan de Plaatsmarkering. Handig is de mogelijkheid om autoroutes uit te stippelen. Klik bij het onderdeel Zoeken op het tabblad Routes. U vult een start- en eindpunt in. Aan de linkerkant verschijnt er een uitgebreide routebeschrijving. Op de plattegrond ziet u aan de paarse lijn langs welke steden en dorpen de rit voert. U speelt de reis eenvoudig na via de knop Tour starten. In de weergave ziet u elke afslag voorbijkomen. Met de schuifregelaar spoelt u delen van de reis door. Gebruik de spoelknoppen om de rijsnelheid aan te passen. U bekijkt specifieke delen van de weg door op de gele ballonnetjes te klikken. Dat is bijvoorbeeld nuttig, wanneer u ter voorbereiding alvast een lastig kruispunt wilt verkennen. Via het diskettepictogram slaat u de route op. Google Earth heeft een functie om een rondreis op te nemen. Op deze manier geeft u reisgenoten bijvoorbeeld informatie over bepaalde bezienswaardigheden in een stad. U klikt hiervoor in de werkbalk op Een tour opnemen. Met de Record-knop start u de opname. Gebruik het microfoontje als u de rondleiding wilt voorzien van commentaar. Na afloop van de opname kunt u de tour bewaren. 

Gps-gegevens importeren

Hebt u een gps-apparaat? In Google Earth importeert u trackbestanden, zodat u precies nagaat waar u hebt gewandeld of gereden. U opent de functie via Extra en GPS, waarna u het bestand op uw computer selecteert. Vervolgens ziet u welke locaties u bent gepasseerd. U bekijkt de exacte gegevens door ergens te klikken op de gekleurde lijn.

Andere hemellichamen

U maakt simpel een virtueel uitstapje naar de ruimte. U ziet in de werkbalk een knop met een planeet staan. Klik daarop om de keuzemogelijkheden uit te klappen. Onder Hemel verschijnt er een schematische weergave van ons sterrenstelsel. Allerlei sterrenbeelden zijn te herkennen, omdat de lichtbronnen met elkaar zijn verbonden door middel van lijnen. Google Earth biedt u verder de kans om planeet Mars eens goed te bekijken. Er is zelfs een Street View-functie aanwezig, maar die stelt natuurlijk niet zo veel voor. Vooral de verschillende beschikbare lagen met informatie zijn de moeite waard. Zo bekijkt u satellietfoto’s van ruimtevaartorganisatie NASA en ziet u welke landingsvoertuigen er ooit zijn geland. Interessant is de laag Live from Mars. Dit zijn namelijk recente afbeeldingen van de planeet. Ten slotte neemt u een kijkje op de maan. U leest alles over de bemande Apollo-missies en u ziet precies welke routes er zijn afgelegd.n

 

Vluchtsimulator

Google Earth heeft een heuse vluchtsimulator in huis. Deze functie vindt u onder het menu-onderdeel Extra. Voor een snelle vlucht kiest u een F16 straaljager, maar u kunt het ook rustiger aan doen met een simpel propellervliegtuigje. Beslis verder vanaf welke luchthaven u wilt opstijgen, bijvoorbeeld Sydney, Frankfurt of Los Angeles. Schiphol komt jammer genoeg niet in het overzicht voor. U bestuurt het voertuig met het toetsenbord of een joystick. Gebruik Page Up en pijltje omlaag om respectievelijk snelheid te maken en op te stijgen. De overige sneltoetsen voor de besturing vindt u op de helppagina’s van Google Earth. Let op, want aan het begin is het een heel karwei om geen vliegtuigcrash te veroorzaken! 

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 10, jaargang 2011

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten