abonneren

Google bouwt gigantisch datacentrum in Groningen

Google komt naar Nederland. Het bedrijf gaat een gigantisch datacentrum bouwen in de Eemshaven in Groningen. Google investeert een miljard euro in het gebouw, waar 400 medewerkers komen te werken.

Dat maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag bekend, meldt het Dagblad van het Noorden. Het complex van Google wordt zo'n 40 hectare groot, maar verder is er maar weinig bekend over het nieuwe gebouw. Zowel Google als de huidige beheerder van het gebouw weigeren commentaar.

Dataepicentrum

Google huurt al een aantal jaar een ruimte in de Eemshaven, maar het complex is niet van Google zelf. Zoals het er nu uitziet vestigt Google zich er nu definitief, en is het bedrijf van plan flink uit te breiden. De Eemshaven focust zich al jaren meer en meer op datacentra, die aantrekkelijk zijn voor grote bedrijven zoals Google. Eén van de redenen daarvoor is dat er een groot windmolenpark in de buurt ligt, wat voor Google belangrijk is. Het datacentrum kan bij volle bezetting zo'n 1,842 miljoen (!) kilowattuur per jaar aan stroom verbruiken, en Google vindt het belangrijk om veelal groene stroom te gebruiken.

Ook is de grond er goedkoper en komt er een transatlantische glasvezelkabel aan land.

Lokale economie

Het nieuwe datacentrum kan op de lange termijn zo'n 400 nieuwe banen opleveren. Het gaat daarbij om technici en ICT'ers die er aan de slag kunnen. Ook de investering van 1 miljard euro door de internetgigant zal de lokale economie veel goed doen, zegt de minister.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: datacentrum