abonneren

Google blokkeert dataimport door Facebook

Google blokkeert het rechtstreeks via hun api importeren van contacten uit Gmail naar Facebook omdat Facebook zelf niet een dergelijke functie aanbiedt.Het lijkt er op dat de spanning tussen de (toekomstige) rivalen Google en Facebook toeneemt. Google heeft zijn filosofie over het uitwisselen van contactgegevens aangepast.
Zo moet vanaf nu iedere webservice die de Google contacten wil importeren, omgekeerd dezelfde functionaliteit aanbieden. Dat betekent in de praktijk dat Facebookgebruikers niet meer met één druk op de knop hun Gmail-contacten kunnen importeren, die dan vervolgens door Facebook als potentiële Facebookvrienden worden aangemerkt.

Facebook is tot nu toe erg terughoudend in het bieden van exportfuncties voor gegevens die we in Facebook hebben opgeslagen. Wel is er onlangs een mogelijkheid gekomen om onze foto's uit Facebook te downloaden, maar de Facebookcontacten zijn voor de Facebookgebruiker niet te exporteren. Toch meet Facebook met twee maten, want er is wel een functie om contacten met e-mailadressen naar Yahoo-mail te exporteren en ook is er uitwisseling van contacten met Windows Live mogelijk.

Dit is Google een doorn in het oog. Zo heeft Google verklaard teleurgesteld te zijn dat Facebook niet investeert in een mogelijkheid voor zijn gebruikers om hun contacten uit Facebook te exporteren. Google slaat zichzelf op de borst, over de door Google aan gebruikers geboden vrijheid om hun gegevens zowel in en uit Googleproducten te krijgen. Google staat daarin niet alleen. Vele internetdiensten en -programma's bevatten de mogelijkheid om gegevens inclusief de contacten op eenvoudige wijze te im- en exporteren. Google zal dan ook aan gebruikers een exportfunctie blijven bieden, om de contacten in een zogenaamd met komma's gescheiden tekstbestand te exporteren. Het is aan de gebruiker dit exportbestand in elk willekeurig gewenst programma of internetdienst te importeren.

Facebook heeft ondertussen al een andere oplossing gevonden en geeft Facebookgebruikers de mogelijkheid om de exportfunctie van Google rechtstreeks door te koppelen naar de Facebook importfunctie. Over deze kwestie van de uitwisseling van contactgegeven is vast het laatste woord nog niet gezegd.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: