Google-baas praat over goed, kwaad en competitie

In een interview met Ken Auletta van het tijdschrift The New Yorker zegt Google-baas Eric Schmidt dat de bedrijfsslogan "don't be evil" vaak verkeerd wordt uitgelegd.De slogan "don't be evil" (doe niet slecht) is vooral bedoeld voor intern gebruik. Het moet werknemers aan het denken zetten over welk gedrag ethisch verantwoord is. De slogan is niet bedoeld om een moreel standpunt te bepalen. "We hebben geen ‘evilmeter' die we kunnen gebruiken om te zien wat goed en wat slecht is", aldus Schmidt.

Toen Schmidt voor de eerste keer de slogan hoorde van Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin dacht hij dat het een grap was.

Google wil geld verdienen met online video maar neemt daar de tijd voor. Google verandert in de loop van volgend jaar YouTube in een platform waar Google geld mee kan verdienen. YouTube gebruikt gigantische hoeveelheden bandbreedte en het is nog maar de vraag of de videodienst ooit winstgevend wordt. Schmidt denkt dat de kans groot is dat YouTube een hele nieuwe industrie wordt. YouTube heeft twee dingen die in zijn voordeel werken: miljoenen mensen maken er bijna dagelijks gebruik van en Google kan de tijd nemen om er in te investeren.

Schmidt verwacht dat de mobiele telefoon het meest lucratieve advertentieplatform wordt. De meeste mobiele zoekopdrachten worden gedaan met Apple's iPhone. Mobiele advertenties zullen zeer lucratief worden omdat ze gericht kunnen worden op de locatie van de gebruiker.

Volgens Schmidt is het doel van Google niet om geld te verdienen met online advertenties, maar om de wereld te veranderen. Google kijkt niet eerst waarmee het geld kan verdienen, maar kijkt eerst naar welke problemen veel mensen hebben. Google wil met goede producten en diensten deze problemen oplossen. Dat is ook de reden waarom Google de charitatieve divisie Google.org is begonnen.

Competitie
Google is zo groot en machtig geworden dat het Microsoft zenuwachtig maakt. Microsoft is de baas over de computermarkt maar doordat de softwaregigant het internet heeft onderschat is daar Google de grootste geworden. Microsoft is er op gebrand om zijn fout goed te maken.

Schmidt bestrijdt het beeld dat Google het internet domineert. Microsoft probeert om de dominante speler in een markt te worden, maar Google probeert om samen met andere bedrijven mooie oplossingen aan te bieden die veel mensen willen gebruiken. Volgens Schmidt kan competitie en samenwerking goed samengaan in een volwassen industrie.


Bron: Reuters

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten