abonneren

Goodbye Mozy, Hello F-Secure

Wie mijn weblogs de afgelopen jaren heeft gelezen, weet dat ik al jaren online backups bewaar van mijn belangrijkste bestanden. Op 1 februari 2011 kreeg ik een mail van aanbieder Mozy, de aanbieder bij wie ik al sinds 2007 klant ben:

Thanks for being a valued Mozy subscriber. For the first time since 2006, we’re adjusting the price of our MozyHome service and wanted to give you a heads up. As part of this change, we’re replacing our MozyHome Unlimited backup plan and introducing the following tiered storage plans: 50 GB for $5.99 per month (includes backup for 1 computer), 125 GB for $9.99 per month (includes backup for up to 3 computers). You may add additional computers (up to 5 in total) or 20 GB increments of storage to either of the plans, each for a monthly cost of $2.00.

In maart 2009 had ik mijn abonnement verlengd voor de periode van twee jaar. Voor een bedrag van – als ik het goed heb – iets meer drie euro per maand had ik de beschikking over een onbeperkte hoeveelheid opslagruimte. Begin 2011 had ik al meer dan 300 GB aan data bij Mozy gestald. Het ging in dit geval om een integrale kopie van de d-partitie van mijn computer. Mocht mijn huis affikken of de locale harde schijf de geest geven, dan was er niets aan het handje, want ik had immers een integrale kopie van mijn data bij Mozy staan.

Mijn tweejarige abonnement liep tot medio maart 2011 en hierna moest ik mijn contract vernieuwen tegen de nieuwe tarieven. Was dat aantrekkelijk? Natuurlijk niet! Volgens de prijzen genoemd in de mail van 1 februari 2011 moest ik voor 300 GB een maandelijks bedrag van ongeveer 27 dollar aan Mozy betalen. Zo’n maandbedrag vind ik veel te hoog en daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere aanbieder van online opslag. Wat zijn mijn besliscriteria? Een onbeperkte hoeveelheid opslagruimte voor een betaalbaar bedrag per maand.

Met de hulp van Google had ik al snel een shortlist van drie aanbieders: LiveDrive (6,95 dollar per maand) , F-Secure (5 euro per maand) en Carbonite (4,60 dollar per maand). Laatstgenoemde aanbieder viel al snel af vanwege de volgende passage op hun website: With your Carbonite subscription you get as much space as you need for your backup. However, for exceptionally large backups – 200GB or more – backup speed will slow noticeably after the first 200GBs have been backed up. De vraag is natuurlijk: hoe hoog is de uploadsnelheid nadat je deze datahoeveelheid bij Carbonite online hebt staan? Het antwoord op deze vraag kon ik nergens vinden, dus ik richtte hierna mijn aandacht op LiveDrive en F-Secure. Vanwege de Nederlandse teksten op de website van F-Secure, koos ik gevoelsmatig voor deze aanbieder van online opslag. Misschien is LiveDrive wel beter, maar misschien ook niet, dus ik maakte een gok in het voordeel van F-Secure.

Mijn computer heeft het momenteel razendruk met het uploaden van mijn belangrijke bestanden naar de opslagservers van F-Secure. De teller staat momenteel op 20 GB. De client van F-Secure is in staat om bepaalde mappen of bestanden voorrang bij het uploaden en dat betekent dat mijn belangrijkste bestanden als eerste digitale kopieen online staan. Ik heb een adsl-verbinding en dat betekent dat het uploaden gaat met een snelheid van 1 Mbit/s. Grofweg kan ik per ongeveer 1 GB op de servers van F-Secure plaatsen. Het kost best wel wat tijd om 300 GB aan data te uploaden en ook de kosten voor het stroomverbruik moet je niet onderschatten. Helaas blijkt het niet mogelijk om een externe harde schijf met mijn versleutelde bestanden naar F-Secure op te sturen. Ik zou hiermee een grote hoeveelheid tijd en energie besparen. Er zijn wel aanbieders van online opslag die deze service aanbieden.

De vraag is natuurlijk: betaal ik over een jaar ook weer een bedrag van 5 euro per maand voor een onbeperkte hoeveelheid opslagruimte of gaat F-Secure ook de prijzen en voorwaarden veranderen? We zullen zien. Ik weet wel dat ik geen zin heb om weer mijn data te moeten verhuizen.

Wat zijn jouw ervaringen met online opslag? Ik speel met de gedachte om binnenkort weer eens een vergelijkend artikel te schrijven over online oplag. Als je bepaalde dingen over dit onderwerp wilt weten of je eigen ervaringen met mij wil delen, hoor ik dat graag.

Marc Boersma, redacteur Internet en Tips & Trucs

  

Geschreven door: Marc Boersma op

Category: Opinie, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie