abonneren

Goedkope laptops zijn probleem voor Microsoft

Binnenkort komen de eerste laptops op de markt met daarin Intel's Atom-processor. Microsoft wil graag het voorgeïnstalleerde besturingssysteem op die laptops verzorgen. De afgeslankte laptops zijn echter niet krachtig genoeg voor Windows Vista.Microsoft stopt op 30 juni aanstaande met de verkoop van zijn oude besturingssysteem Windows XP. De bazen van Microsoft zitten dusmet een dilemma; verlengen ze de verkoopperiode van Windows XP zodat ze het verouderde OS op de nieuwe laptops kunnen zetten of geven ze de markt van afgeslankte laptops aan Linux.

Windows Vista is als OS geen realistische optie voor kleine Atom-laptops zoals Asustek Computer's Eee PC. Het besturingssysteem is te duur en werkt niet op gestripte hardware-configuraties. Sommige kleine laptops hebben maar 2GB aan solid-state opslag. Zelfs Vista Starter, de kleinste versie van Vista die ontwikkeld is voor ontwikkelingslanden, heeft meer dan 2GB opslagruimte nodig. De populaire Linux-distro Ubuntu draait wel perfect op de kleine laptops.

Asustek verwacht dat van de vijf miljoen Eee PC's die het bedrijf dit jaar produceert de versie waarop Windows XP is voorgeïnstalleerde beter zal verkopen dan die met Linux. Houdt Microsoft vast aan Vista dan verliest het de markt van Atom-laptops aan Linux. Indien Microsoft toch nog even Windows XP blijft verkopen en ondersteunen dan is de kans groot dat het die nieuwe markt voor zich wint. Microsoft heeft misschien dan ook geen andere keus dan nog even verder gaan met Windows XP.


Bron: www.itworld.com

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie