abonneren

Gezond oud worden met nieuwe technologie

Gezond oud worden
Gezond oud worden, daar hopen we natuurlijk allemaal op. En de kans dat het lukt, wordt mede dankzij allerlei nieuwe technieken telkens aannemelijker. We doen een greep uit enkele gadgets en andere innovaties die met elkaar gemeen hebben dat ze onze gezondheid voorop stellen.

Google Contact Lens - Slimme lenzen

Gezond oud worden

We beginnen met een toepassing die op dit moment nog geen realiteit is, maar waarop veel mensen met smart zitten te wachten. Wie suikerziekte heeft, moet z’n bloedwaarden regelmatig meten. De technologie op dat vlak is véél beter dan vroeger, maar vereist in veel gevallen nog altijd dat er in de vinger geprikt wordt. Je kunt je voorstellen hoe vervelend dat is wanneer je dat dagelijks moet doen.

Hoe fijn zou het zijn als je je bloedwaarden niet meer zelf actief zou hoeven meten, maar simpelweg een melding krijgt wanneer je actie moet ondernemen? Dat is precies waar wetenschappers naar streven, met de uitvinding van een slimme lens die de bloedsuikerspiegel meten aan de hand van je tranen.

De lens zou in verbinding komen te staan met bijvoorbeeld je smartphone, waardoor je melding zou krijgen wanneer je bloedsuikerspiegel abnormale waarden vertoont, zodat je de benodigde stappen kunt ondernemen en theoretisch zou dat nu al kunnen zonder injectie. Het is te vroeg om te juichen, het is namelijk niet eens helemaal zeker óf glucosewaarden wel gemeten kunnen worden aan de hand van tranen, maar wetenschappers zijn hoopvol … waarbij wij vooral wedden op de pogingen van Google.

Muse Headband - Meditatiehulpje

Gezond oud worden

Gezondheid is natuurlijk niet alleen lichamelijk, maar vooral ook geestelijk. Door je geest gezond te houden, houd je ook je lijf langer gezond en dat is precies de gedachte achter de Muse Headband. Toen wij de hoofdband voor het eerst zagen, kregen we direct flashbacks naar films waarin gedachten werden gelezen en elektrische schokken werden toegediend, maar dat is uiteraard niet hoe de Muse Headband werkt.

Deze wearable is namelijk vooral bedoeld om meditatie makkelijker voor je te maken. Veel mensen die beginnen met mediteren hebben last van afdwalende gedachten. De Muse Headband moet daarbij helpen. De wearable detecteert bijvoorbeeld wanneer je aandacht niet meer bij je ademhaling is en attendeert je daarop met behulp van een audiosignaal.

In principe is deze wearable dus eigenlijk een draagbare meditatiecoach en iedereen die weleens in z’n eentje heeft geprobeerd te mediteren (en daarin niet is geslaagd) zal begrijpen waarom dat zo handig is. Je telt voor de hoofdband wel 269 euro neer, dus je hebt daarna waarschijnlijk een flinke sessie nodig.

DxtER - Concept voor zelfdiagnose

Gezond oud worden

Of je Star Trek nu kunt waarderen of niet, feit is dat de makers van de serie absoluut een goede kijk hadden op de toekomst van technologie. Zo lijkt de communicator van captain Kirk verdacht veel op een flip phone, en is videobellen tegenwoordig ook heel normaal. Een ander voorbeeld van een staaltje Star Trek-technologie dat (enigszins) werkelijkheid is geworden, is de tricorder.

We zeggen enigszins, omdat de tricorder in Star Trek in staat was om vrijwel alle medische aandoeningen te diagnosticeren. DxtER, een resultaat van de Qualcomm Tricorder XPRIZE (een initiatief om technische innovatie te stimuleren) kan dat niet, maar is wél in staat om maar liefst 34 aandoeningen te detecteren (terwijl de vereiste van de wedstrijd slechts 13 was). De aandoeningen die dit apparaat kan detecteren zijn onder andere diabetes, urineweginfecties, slaapapneu, beroerten, tuberculose en longontsteking.

Het apparaat is echter niet zo compact als de tricorder, het heeft eerder de afmeting van een printer. Daarnaast is het DxtER diagnostic device niet te koop, maar een zogenoemde proof of concept, waarvan men zo snel mogelijk een product voor de massa wil maken.

Eight Smart Mattress - Slim matras

Gezond oud worden

Goed slapen is iets dat voor veel mensen niet zomaar is weggelegd. Eerder dit jaar werd bekend dat 74 procent van alle Nederlanders niet lang genoeg slaapt en dat 34 procent zich ‘s ochtends brak voelt. Niet goed slapen is een ernstig probleem, onderzoek heeft namelijk aangetoond dat chronisch slaapgebrek gerelateerd is aan psychologische stoornissen zoals depressie, angst en psychose.

Maar wat kan een slim matras daaraan veranderen? Een aandoening als slaapapneu kan natuurlijk niet zomaar met een matras verholpen worden, maar lighouding, comfort en slaapritme zijn wel degelijk te beïnvloeden. het Eight Smart Mattress bijvoorbeeld meet eerst een (flink) aantal dagen wat je slaapritme is en probeert daar gaandeweg iets aan te veranderen, bijvoorbeeld door middel van temperatuurregulatie.

Dit zou er niet alleen voor moeten zorgen dat je lekkerder en langer slaapt, maar ook dat je uiteindelijk helemaal geen wekker meer nodig hebt, omdat het matras de omstandigheden (zoals temperatuur) op het juiste moment optimaal maakt om te ontwaken. Dat laatste klinkt voor ons iets teveel als een marketingtrucje, maar dat je je slaapritme kunt verbeteren door te meten, is eerder al bewezen door de app SleepCycle.

Hypospray - Nooit meer naalden

Gezond oud worden

Het is interessant om te zien hoeveel technologie uit Star Trek z’n weg heeft gevonden naar ons dagelijks leven. Wanneer wij het hebben over een injectie, dan denk je waarschijnlijk aan een naald. In Star Trek hadden ze geen naalden, maar gebruikten ze een hypospray, een vorm van injectie waarbij middelen zonder naald, maar door middel van hoge druk in het lichaam werden geïnjecteerd.

Dat linkt als sciencefiction en dat was het lange tijd ook, maar de hypospray is inmiddels al langere tijd realiteit. Een bedrijf genaamd PharmaJet heeft een naaldloze oplossing ontwikkeld (ook genaamd PharmaJet) die precies zo werkt als de hypospray. De technologie wordt inmiddels al in derde wereldlanden gebruikt en voornamelijk voor vaccinatiedoeleinden. Er zijn ook al Jet Injectors, zoals de hyposprays voornamelijk genoemd worden voor diabetes, maar deze technologie moet nog geperfectioneerd worden.

Eén ding is in ieder geval duidelijk, deze technologie gaat ervoor zorgen dat de naald in de nabije toekomst verleden tijd is en daar zullen héél veel mensen van profiteren, al is het alleen maar omdat het gevaar van besmette naalden dan ophoudt te bestaan..

Tekst: Martin Gijzemijter

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Gezondheid

Laatste Vacatures