abonneren

Gevaarlijke 1-aprilgrappen

Ook Cybercriminelen kennen de 1-april traditie, waar ze handig gebruik van maken om internetters in de val te lokken. Malwarebestrijder G Data waarschuwt dan ook voor gevaarlijke 1-aprilgrappen.

G Data verwacht vandaag een toename van gevaarlijke spam en berichten op sociale netwerken die tot doel hebben om computers met malware te infecteren. Volgens GData is het wachten op berichten met links naar grappige 1-aprilfilmpjes.

“1 April is een speciale datum in de agenda van cybercriminelen. In het verleden bevatten spamberichten op deze datum onderwerpen als “April’s fool” en “Fool’s Day”. Dergelijke e-mailberichten kunnen het beste zonder te openen uit de inbox worden verwijderd, vooral als ze afkomstig zijn van onbekenden. Links in de berichten kunnen beter niet worden aangeklikt, aangezien de websites waar deze links naar leiden, vaak schadelijke code bevatten die de pc besmet met malware.

Geïnfecteerde websites worden volop ingezet om malware te verspreiden. Spam en posts op fora, blogs en sociale netwerken zijn de belangrijkste middelen om bezoekers naar de besmette sites te lokken.

Tips voor veilig surfen:

  1. Open geen e-mails van onbekenden, en klik in geen geval op links in dit soort mails, of op de bijlagen die erbij zitten.
  2. Klik binnen sociale netwerken niet zomaar op links
  3. De taal die door vrienden wordt gebruikt, is  een belangrijk teken. Als een online vriend normaal in het Nederlands post, is het vreemd als er plotseling een Engelstalig bericht verschijnt.
  4. Zorg voor goede beschermingssoftware

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: