abonneren

Gestolen informatie uit Sony Pictures-hack nu op WikiLeaks

De informatie die vorig jaar tijdens een grootschalige hack op Sony Pictures Entertainment is buitgemaakt, is door WikiLeaks verzameld en in een gemakkelijk doorzoekbare database gestoken. Daar is Sony vanzelfsprekend niet erg blij mee.

In totaal bevat The Sony Archives meer dan 30.000 gestolen documenten en meer dan 173.000 gelekte e-mails. De informatie werd vorig jaar al uitgedeeld door de hackers van Sony's filmstudio, via verschillende digitale wegen. De data dook op bij download- en torrentwebsites.

Volgens WikiLeaks-baas Julian Assange hoort de informatie in het publieke domein. "Dit archief laat zien hoe het er aan toe gaat bij machtige, invloedrijke multinationals. Het is nieuwswaardig en staat ten grondslag aan een geopolitiek conflict. Daarom staat het op WikiLeaks," aldus Assange.

Noord-Korea

Assange verwijst daarbij naar de spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. De FBI beschuldigde Noord-Korea van de hack op Sony Pictures en daarop werden sancties ingesteld. Maar Noord-Korea heeft altijd ontkend. Volgens de Amerikanen was de satirische komedie The Interview de reden voor de hack. In die film wordt het Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Jong-Un vermoord.

Volgens Sony Pictures Entertainment doet WikiLeaks met de nieuwe database meer kwaad dan goed, zo schrijft The Guardian. "We vinden het jammer dat WikiLeaks de aanvallers steunt in hun missie om onze werknemers in een kwaad daglicht te zetten," zo zegt een woordvoerder. "We blijven strijden voor hun privacy en veiligheid."

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: