Gesteld op je privacy? Dan ben je voor de NSA een extremist

Lees je PCMweb vaker? En lees je wel eens onze berichten over privacytools en online veiligheid wel eens? Grote kans dat je dan door de NSA bestempeld wordt als mogelijke terrorist. Dat blijkt in ieder geval uit documenten van Duitse media, die melden dat personen met een bovengemiddelde interesse in encryptie- en veiligheidssoftware extra in de gaten worden gehouden.

TOR

Vooral gebruikers van het perfect legale TOR-netwerk zijn potentiële terroristen, volgens de NSA. Met Tor ('The Onion Router') kunnen gebruikers via een veilige verbinding naar websites surfen die anders geblokkeerd zijn. Het TOR-netwerk is volledig legaal te downloaden, en wordt veel gebruikt door mensen die bezorgd zijn over hun privacy. Ook dissidenten in bijvoorbeeld China gebruiken de dienst veelvuldig. TOR heeft echter een slechte naam omdat de dienst ook veel gebruikt wordt voor illegale zaken, zoals het kopen van drugs of kinderporno via internet.

IP-adressen

De NSA vindt om die reden gebruikers van de dienst verdacht. Als je immers niets te verbergen hebt, heb je dergelijke tools toch ook niet nodig? De Amerikaanse inlichtingendienst houdt daarom actief de IP-adressen van bezoekers van de TOR-website bij.

Ook gebruikers van andere privacy-tools staan op een zwarte lijst. Internetters die actief zoeken naar het veilige besturingssysteem Tails worden ook gelogd per IP-adres.

'Extremisten'

De zwarte lijst werd ontdekt door de Duitse radiozenders NDR en WDR, op basis van de broncode van het NSA-programma XKeyscore. Daarin staat onder andere vermeld dat gebruikers van diensten als TOR en Tails bestempeld worden als 'extremist'.

Beveiliging kraken

De NSA probeert al jaren actief de TOR-beveiliging te kraken, maar tot nu toe zonder succes. Ook het lezen van TOR-emails lukt op dit moment nog steeds niet, wat de inlichtingendienst bijzonder frustrerend vindt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Tails, Tor