abonneren

Gepubliceerde Google Docs vindbaar in zoekresultaten

Gebruikers van Google Docs en Spreadsheets die gewend zijn hun documenten te publiceren zullen moeten heroverwegen hoe openbaar zij hun documenten willen maken. Google heeft namelijk onlangs aangekondigd binnenkort anders met gepubliceerde documenten om zullen gaan.Binnen ongeveer twee weken zal Google een wijziging doorvoeren waarmee gepubliceerde documenten waar naartoe wordt gelinkt vanaf een openbare website zullen worden doorzocht en geïndexeerd. Dit betekent dat ze zullen verschijnen in de zoekresultaten van Google's zoekmachine en andere zoekmachines.
Dit is een opvallende verandering omdat uw gepubliceerde documenten hierdoor een veel groter bereik krijgen onder een veel groter publiek.

Keerzijde van deze verandering is dat het op deze manier mogelijk wordt dat documenten die niet voor een groot publiek bestemd zijn toch gevonden zullen worden. Het is dus zaak dat u tijdig documenten die niet voor ieders ogen bestemd zijn gepubliceerd!

Het devies is dus opletten! Een woordvoerder van Google benadrukt dat deze verandering alleen geldt voor expliciet gepubliceerde documenten waarvoor de opties: "Publish as a Web Page" of "Publish/embed" gebruikt worden én waarnaar gelinkt wordt door een openbare webpagina. Documenten waarvoor de gebruiker kiest voor de optie "allow anyone with te link to view" zullen niet doorzocht worden. Het is jammer dat Google in de Google Apps overzichtspagina niet laat zien welke documenten wel of niet gepubliceerd zijn.

Voor degenen die hun documenten graag zo veel mogelijk onder de aandacht brengen zullend deze wijziging toejuichen. Maar verder zal iedereen goed moeten opletten wat te doen met zijn gepubliceerde documenten.

Via: Cnet

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: