abonneren

GeoCities vandaag voorgoed verleden tijd

In 1999, toen internet nog lang niet zo belangrijk was in het leven van alledag als tegenwoordig, was GeoCities de op twee na meest bezochte site ter wereld. Internetters konden bij GeoCities gratis een eigen site maken. Het was ook in dat jaar dat Yahoo! maar liefst 3,57 miljard dollar neertelde voor het bedrijf. Nu, tien jaar later, gaat de stekker eruit.De populariteit van Geocities was in 1999, op het hoogtepunt van de internethype, immens. Het bedrijf trok maandelijks ruim 19 miljoen unieke bezoekers. Dat lijkt nu niet veel, maar was dat destijds wel. Geen wonder dat Yahoo!
bereid was 3,57 miljard dollar te betalen voor GeoCities, dat volgens ingewijden op dat moment niet meer waard was dan 2,3 miljard dollar. Yahoo! was zelf de op-één-na meest bezochte site ter wereld, en zou door de aankoop van GeoCities een uitermate dominante rol op internet krijgen.

Omdat geld verdienen met GeoCities moeilijk bleek, begon Yahoo! al snel allerlei aanpassingen door te voeren. Zo werd in 2001 een betaald account toegevoegd, terwijl tegelijkertijd de mogelijkheden voor mensen die een gratis site bij GeoCities hadden, behoorlijk werden afgeknepen. Zo mochten de gratis accounts per maand nog maar 4 GB aan data-transfer genereren.

Omdat inmiddels ook allerlei gratis blog- en hostingdiensten de kop opstaken, zakte GeoCities langzamerhand weg in populariteit. In april van dit jaar meldde Yahoo! dan ook geen nieuwe accounts meer aan te nemen, en vandaag valt het doek definitief. Yahoo! biedt overigens wel een alternatief: gebruikers kunnen overstappen naar Yahoo's Web Hosting dienst. Betaald, uiteraard...

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: