abonneren

General Electric: 1 TB op een dvd-schijfje

General Electric heeft een holografische opslagtechniek ontwikkeld waarmee één terabyte aan data opgeslagen kan worden op een schijfje ter grootte van een dvd. Apparatuur om het schijfje uit te lezen is niet duur en de data blijft 100 jaar leesbaar.General Electric denkt dat de eerste holografische drives binnen twee tot drie jaar door bedrijven geadopteerd worden. Tegen die tijd is de opslagcapaciteit ook iets hoger dan de op dit moment haalbare 1 TB. Holografische drives voor consumenten laten nog eens twee tot drie jaar langer op zich wachten.

Interessant detail is dat General Electric claimt dat de holografische schijfjes eenvoudig zijn uit te lezen met een aangepaste blu-ray-drive. De uitleesapparatuur kan dus goedkoop gehouden worden. Dat er niet meer vaart achter een consumentenintroductie wordt gezet is omdat er weinig behoefte aan een dergelijke opslagcapaciteit is. Daarnaast denkt General Electric dat de consument nog nauwelijks bekomen is van de overstap van dvd naar blu-ray en het hd-dvd-debacle.

General Electric gaat de holografische techniek overigens niet zelf aan de man brengen. Het gaat de technologie in licentie geven aan andere bedrijven. Welke bedrijven dit zijn zal GE binnenkort bekend maken. Wel wil GE nog kwijt dat de drives een toegangstijd van 3 ms hebben. De doorvoersnelheid ligt vijfmaal zo hoog als bij een dvd. Ook kunnen de schijfjes makkelijk in een fabriek geperst worden, waardoor ze geschikt zijn voor massadistributie van films en dergelijken.

The Inquirer

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie