abonneren

Gegevens nVidia DirectX 11-gpu (GT300) bekend

nVidia heeft details bekend gemaakt van hun eerste DirectX 11-gpu. Deze gpu, codenaam Fermi, oftewel GT300, oftewel NV60, moet het opnemen tegen de zojuist gelanceerde ATI Radeon HD 5800-serie. nVidia hoopt de GT300 nog voor het eind van het jaar te introduceren.nVidia heeft eindelijk een boekje opengedaan over wat het bedrijf de Fermi noemt. De specificaties zijn indrukwekkend:deFermi telt maar liefst drie miljard transistoren,een 384-bit geheugeninterface en512 shader cores.Deze laatsten zullen door nVidia voortaan CUDA cores genoemd worden.
Fermi bestaat uit clusters, zodat het makkelijk wordt om de gpu uit te rollen over alle segmenten, van high-end tot low-end. Elke cluster telt 32 CUDA cores; dat betekent dus dat een volledige Fermi-gpu 16 clusters telt.

Een andere nieuwe innovatie is de 1 MB aan L1-cache, verdeeld over 16KB-stukjes, en 768 KB aan L2-cache. Deze architectuur lijkt op die van een cpu. Fermi ondersteunt gddr5-geheugen en is uiteraard geheel DirectX 11-compatibel.

Wanneer nVidia Fermi hoopt te introduceren is nog niet duidelijk; er wordt gesproken over 'binnen een aantal maanden'. De kans lijkt ons groot dat het aan het einde van 2009/begin van 2010 plaats zal vinden. Wel is bekend dat nVidia een top-to-bottom-strategie gaat gebruiken. Eerst komt er dus een high-end-kaart op de markt, daarna is het midsegment aan de beurt en de goedkope budgetkaarten volgen als laatst.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord