abonneren

Geen verband muziekverkopen en illegale downloads

Er is géén verband tussen de dalende muziekverkopen en het aantal illegale downloads op p2p-sites. Dat is de opmerkelijke uitkomst van een recentelijk gepubliceert onderzoek in het Journal of Political Economy.Het onderzoek draagt de naam 'The Effect of File Sharing on Record Sales: An Empirical Analysis'.
In dit onderzoek zijn (illegale) muziekdownloads en muziekverkopen met elkaar vergeleken. Er is door de onderzoekers geen verband gevonden tussen deze twee.

Het onderzoek is in de zomervakantie gehouden, omdat in deze periode de meeste downloads plaatsvinden. In het onderzoek kwam aan het licht dat de meest gedownloade albums ook het meest verkocht werden in de winkels. Het delen van muziekbestanden heeft statistisch gezien geen significant effect op de muziekverkopen. In het meest negatieve scenario zorgen illegale muziekdownloads ervoor dat er wekelijks 368 cd's minder verkocht worden -- een verwaarloosbaar aantal dus.

In 2002 werden er 803 miljoen cd's verkocht, 80 miljoen minder dan in 2001. Volgens de RIAA komt dit door illegale downloads; uit het onderzoek blijkt nu dat illegaal downloaden hooguit een negatief effect van 6 miljoen albums gehad kan hebben. De afname van de overige 74 miljoen moet met andere oorzaken verklaard worden, zoals de stijgende populariteit van dvd's, de economische recessie en de lagere inkoop door winkeliers.

Webwereld

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie