abonneren

Geen 'slotjes' op muziekdownloads goede ontwikkeling

iTunes gaat liedjes van EMI zonder 'slotjes' verkopen, maar dan wel tegen een hogere prijs. Platenmaatschappij EMI en Apple, aanbieder van online muziekwinkel iTunes en muziekspeler iPod, hebben dat vandaag bekendgemaakt.
Voor consumenten is dit goed en slecht nieuws, aldus de Consumentenbond.Het goede aan deze ontwikkeling is dat dit de eerste, concrete stap is op weg naar DRM-vrije muziek. De Consumentenbond voert campagne tegen onredelijke beperkingen op muziek. De "slotjes' (DRM) moeten piraterij tegengaan, maar kwaadwillenden weten ze te omzeilen en betalende klanten hebben er last van.

Het minder goede nieuws is dat consumenten 30% méér moeten gaan betalen voor die DRM-vrije muziek; voor de huidige prijs wordt alleen muziek mét DRM verkocht. Als DRM toch niet helpt, waarom dan niet de slotjes op alle muziek eraf halen en alleen méér geld vragen voor liedjes van een hogere kwaliteit, zo vraagt de Consumentenbond zich hardop af.

De Consumentenbond roept andere platenmaatschappijen en muziekwinkels op de ontwikkeling die EMI en Apple inzetten te volgen. Tegelijkertijd wil de bond dat EMI en Apple ook van de liedjes die tegen de gewone prijs worden verkocht de DRM verwijderen.

De bond heeft op haar site een filmpje staan met een overzicht van alle consumentenproblemen met digitale muziek; tot nu toe hebben al 2.500 mensen die het filmpje hebben gezien actief hun steun gegeven aan de campagne van de bond.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: