Gedragscode tegen cybercriminaliteit

© CIDimport

Gedragscode tegen cybercriminaliteit

Geplaatst: 9 oktober 2008 - 10:10

Aangepast: 17 november 2022 - 08:45

Redactie ID.nl

Aanbieders van internet hebben een gedragscode ondertekend om beter te kunnen strijden tegen cybercriminaliteit. Het is de bedoeling om illegale activiteiten als heling, discriminatie en oplichting aan te pakken door vanuit Nederland gehoste websites zo snel mogelijk uit de lucht te halen.

Aanbieders van internet hebben een gedragscode ondertekend om beter te kunnen strijden tegen cybercriminaliteit.

Het is de bedoeling om illegale activiteiten als heling, discriminatie en oplichting aan te pakken door vanuit Nederland gehoste websites zo snel mogelijk uit de lucht te halen. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken heeft donderdag in Den Haag de gedragscode Notice-and-Take-Down in ontvangst genomen.

Vaak is op internet niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor bepaalde illegale informatie. Hierdoor blijven veel meldingen in het luchtledige hangen en wordend sites niet weggehaald. In de code zijn door de deelnemers, waaronder internetproviders en hostingbedrijven, nu heldere afspraken gemaakt over wie welke rol heeft.

Voortaan worden meldingen altijd afgehandeld. Internetgebruikers die illegale inhoud tegenkomen, melden dit in principe bij degene die de inhoud heeft geplaatst. Als dit niet mogelijk is of wanneer niet duidelijk is wie de afzender is, kan men bij de eerstvolgende in de keten terecht. Dat is bijvoorbeeld de beheerder van een discussieforum, het bedrijf dat de betreffende website host, de internetprovider en uiteindelijk de politie.

De code is volgens Heemskerk een mooi voorbeeld van samenwerking tussen het publieke en private domein, waarmee Nederland voorop zou lopen. Wel gaf Heemskerk aan dat wat hem betreft meer internetbedrijven, met name dienstverleners, de code zouden moeten ondersteunen. Ook zou hij de gedragscode in de toekomst graag nog wat uitbreiden.

Later dit jaar komen er meer maatregelen tegen cybercrime. "Zo treedt, als de Eerste Kamer ermee instemt, begin volgend jaar ook een verbod op het versturen van spam naar bedrijven in," aldus de staatssecretaris.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten