Gebruikers boos over verplichte Pocket-integratie Firefox

Browsermaker Mozilla is flink onder vuur komen te liggen sinds de integratie van Pocket. Het bedrijf integreerde de lees-later-dienst in Firefox, tot groot ongenoegen van veel gebruikers. De roep om Pocket uit Firefox te slopen groeit, maar veel gebruikers vinden het ook al te laat. Mozilla zou zijn idealen al hebben verloochend.
Mozilla heeft de Pocket-integratie een paar weken geleden doorgevoerd. Daarbij verscheen er een icoon in de taakbalk van de browser, waarmee gebruikers artikelen konden opslaan in Pocket, een speciale dienst die uit zichzelf niets te maken heeft met Firefox.

Boze gebruikers

In de anderhalve maand sinds de integratie in de nightly-builds van de browser zit, is ruim 92% van de gebruikers ontevreden over de extensie. Ook op forums als Reddit stromen de klachten binnen.

Verzamelde informatie

Het is niet helemaal duidelijk welke informatie Pocket verzamelt over gebruikers. In de privacyvoorwaarden staat dat dat sowieso de url's zijn die worden opgeslagen, maar veel gebruikers zijn bang dat Pocket ook álle url's opslaat die de gebruiker bezoekt. Ook wordt informatie verzameld zoals de locatie en tijd van de gebruiker.

'Derde partijen'

In ieder geval wordt het wachtwoord en de gebruikersnaam van Firefox-gebruikers doorgespeeld naar Pocket. Die mogen het volgens hun Algemene Voorwaarden doorverkopen "aan relevante derde partijen". Wie dat zijn, wordt niet genoemd - het kan dus in potentie iedereen zijn. Gebruikers moeten bovendien het document (van 5,421 woorden) in de gaten blijven houden om veranderingen op te merken.

About:config

Het is lastig de Pocket-extensie te verwijderen, al is het wel mogelijk. Gebruikers moeten daarvoor naar about:config en daar browser.pocket.enabled op 'false' zetten. Ook daar zitten veel gebruikers mee, want Firefox zou juist de browser zijn die dergelijke functies makkelijk laat aan- en uitzetten. Via about:config is de functie overigens niet helemaal te verwijderen, maar alleen uit te schakelen.

Add-on

Sowieso is de keus voor zo'n integratie vreemd, want er bestond al een Pocket-add-on waarmee je artikelen kon opslaan. Dubbel zo vervelend is dat veel gebruikers niet hun Firefox-account gebruiken om ook bij Pocket in te loggen, dus moeten zij de accounts handmatig wisselen.

Keuzevrijheid

Maar het grootste probleem is de keuzevrijheid van Pocket - of liever, het gebrek daaraan. Firefox stond jarenlang bekend als dé browser die privacy en internetvrijheid serieus nam, wat voor veel gebruikers de belangrijkste reden was om de software te gebruiken in plaats van Chrome of Opera.

Door het implementeren van software van derde partijen zou Mozilla dat hele ideaal overboord gooien. Zeker omdat het zo moeilijk is de software te verwijderen, lijkt het erop dat Mozilla juist kiest voor de weg van het geld en niet van de gebruikerservaring.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: browser, pocket, add-on