abonneren

GE brandt 500 gigabyte op een schijfje

Holografische opslag is een goede manier om véél gegevens op een klein oppervlak op te slaan. Maar de techniek is vrij duur, waardoor holografische drives en schijfjes niet interessant zijn voor consumenten. Volgens GE gaat een nieuwe productietechniek hier verandering in brengen.Al jarenlang geldt holografische opslag als de grote belofte, maar ondanks een aantal doorbraken in de afgelopen jaren blijft de techniek voorbehouden aan een zakelijke niche. De techniek blijkt namelijk te duur te zijn om goedkope opslag mogelijk te maken.
GE claimt een nieuwe techniek ontwikkeld te hebben, waarmee holografische opslag eindelijk naar de consument gebracht kan worden.

GE maakt voor opslag gebruik van microholographics: kleine, eenvoudige hologrammen die driedimensionale opslag mogelijk maken. Het bedrijf claimt dat het straks mogelijk is 500 GB op te slaan op een schijfje van normale grootte, waardoor de drive ook oude dvd's en blu-ray-schijfjes kan uitlezen. De onderzoekers denken dat de prijs van holografische opslag op 10 cent per gigabyte zal komen te liggen. Dat is fors minder dan de de prijs per gigabyte bij de introductie van blu-ray, die toen nog op $1 per gigabyte lag.

Helaas zal het tot 2011 of zelfs 2012 duren voordat microholografische drives en schijfjes in de winkel liggen en aanvankelijk worden de drives op het zakelijke segment gericht. Het duurt dus nog wel even voordat uw Dell-pc uitgerust is met een microholografische drive.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie