abonneren

Gartner past prognoses pc-verkoop aan

De verwachte groei van de pc-verkoop dit jaar en volgend jaar zal lager uitvallen dan marktonderzoeker Gartner eerder heeft voorspeld. Consumenten kopen vooral minder notebooks, mede als gevolg van de belangstelling voor tablets.

Deze aangepaste prognose is een flinke ommezwaai van de marktonderzoeker. Nu worden de alternatieve computerapparaten zoals tablets, als reden aangegeven voor de aangepaste prognoses. Eerder nog voorspelde Gartner dat de tablets geen invloed zouden hebben op de pc-verkoop.

Gartner verwacht dat de pc-verkoop in 2011 zal groeien naar 390 miljoen stuks. Dit is 10 procent meer dan in 2010, maar minder dan de eerder verwachte groei van 16 procent voor dit jaar. Voor 2012 voorspelt Gartner 440 miljoen pc’s, dat is  13,6  procent meer dan in 2011.

De terugloop in de belangstelling voor met name laptops, is een gevolg van de afname van de belangstelling in China maar ook in de westerse(hoofdletter?) landen is men een stuk terughoudender geworden in de aanschaf van notebooks en netbooks. Voorheen groeide de markt voor notebooks met 40% per jaar. Nu verwacht Gartner dat door de groeiende belangstelling voor alternatieven als de iPad de aandacht voor de traditionele mobiele apparaten voor internetgebruik afneemt.  De groei zal zich na dit jaar zich stabiliseren op een gemiddelde van 10 procent per jaar.  Of de tablets en smartphones de notebooks en netbooks gaan vervangen, daar is Gartner nog onzeker over, wel zijn potentiele tabletkopers terughoudender in het aanschaffen van een nieuw notebook.

Via: TechEye

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: